Ekonomist

538

Вредно је нагласити, да и поред принципа изједначења са домаћим бродовима, принцип највећег повлашћења у области пловидбе може, под специјалним приликама, имати врло велики практичан значај. Узмимо, примера ради, једну државу,

која, ма из каквих разлога, нема амбицију — или је бар нема моментално — да ствара своју властиту трговачку марину.

За такав случај не би било ничега необичног, да нека трећа држава ужива, у портовима дотичне државе, далеко веће привилетије од домаће марине (које и нема), — и за такав случај одредба о највећем повлашћењу била би неопходно потребна

У нашем примеру није тај случај, те се може слободно казати, да је овде клаузула највећег повлашћења уз принцип изједначења с домаћом марином по готову излишна.

— С друге стране пак потребно је указати на неумесност зреципроцитета«, који уговор у том погледу захтева. Пристанишне таксе, а исто тако и пристанишна полиција и администрација не морају бити једнаке у двема уговорним државама, па ипак то не може одн. не треба да буде разлог, да се уговорни бродови искључе из повластица, које би у том погледу једна од уговорница признала некој трећој држави. Услов реципроцитета могао би се захтевати само код дозволе за обалску пловидбу, јер ова, по општем принципу, не подпада под највеће повлашћење.

4. Члан 29. набраја лимитативно оне случајеве, где, изузетно од принципа прокламованих у чл. 24., страни бродови не могу рекламирати изједначење са домаћим бродовима.

По одредби тога члана изједначење страних бродова (и њихових товара) са домаћим не важи:

2 Изузетно дозвољава св државна трошарина и за робу која се не производи у земљи, ако је иста постојала пре закључења уговора, али се ни ова не може повећати.

У принципу брод плаћа таксе само тада и утолико, када и у коколико чини употребу пристантшних инсталација вршећи у порту трговачке операције. Сматра се пак, да брод није извршио никакву трговинску операцију у следећим случајевима :

а) кад улази у пристаниште под баластом;

в) кад уђе у пристаниште само да ту прими заповести ;

с) кад уђе у пристдниште услед у15 тпајог-а.

Сем тога брод не плаћа пристанишне таксе и кад врши трговачке 'операције, ако је те таксе већ једном платио. Ово ослобођење важи само за извесно време обично 15 дана.