Ekonomist

ЧЛАНЦИ

() уређењу техничке гране централне државне управе.

Уређење Државне Управе, како је оно било проведено одмах после рата, није, очигледно, могло рачунати ни на савршенство, ни на дуговечност. Тада су се читави комплекен нових брига и потреба рељефно истицали над онима из ранијег, предратног времена, п слагали су се у крупне проблеме, за које је требало тражити брво решење.

Није, онда, никако чудо што се то уређење државне управе, проведено брзо п према пролазним потребама кратког момента, ускоро показало у многом погледу неподесно. Ускоро су се чули гласови о потреби њене реорганизације, а данас је то питање о њеној новој цилисходнијој организацији постало прешно и намеће се још п неодољивом силом економских прилика земље пи финансиског стања Државе.

Поред тих локалних узрока, у истом смислу делују и шири, и дубљи разлози од општег, светског значаја. Велике промене у условима друштвеног п државног живота рађају свуда нове идеје о државном уређењу, п вали тих идеја запљускују и нашу земљу. Не да се више порицати потреба да се изврши нова процена досадашњих вредности и погледа на државно уређење; да се ово прилагоди новим условима живота и оправданим захтевима садашњег времена.

Увиђајући да ће ускоро наступити потреба за ту реорганизацију, заинтересовали смо се за уређење оног дела државне управе, који се односи на широку област Технике, да би тако дошли до одређених погледа те да, заступајући те погледе, стечене искуством и проучавањем, помогнемо повољном решењу тога крупног државног проблема.

Није моје да излажем теорију и нове идеје о општем уређењу државне администрације.) Ја ћу се ограничити само

5 Види о томе расправе Ог. Ђ. Тасића о предлозима за радикалну

реформу администрације у Француској, штампане у свескама 2, Зи 4 овог листа од“ове године.