Ekonomist

599

на испитивање начина за најрационалније уређење техничке струке и стараћу се да у даљем излагању останем у оквиру те задаће. Али, не могу да избегнем, а да у почетку не учиним једну-две опште напомене које се подједнако односе на уређење свих грана државне управе и, према томе, морају у пуној мери бити узете у обвир и у овоме специјалном случају. Прво, потреба штедње истакнута је овом приликом као главни, ако не и једини мотив за преуређење државне управе. Не да се спорити да је штедња потребна; истина је да се може а рмом тврдити, да се другом организацијом државне управе да доста заштедити од наших, за сад врло оскудних финансиских средстава и нашој земљи олакшати њено фис кално бреме.

Али, без сумње, ми би учинили опет погрешку, која би се једва сад могла разумети и оправдати, ако би се опет повели ва пролазним потребама момента, и под притиском данашњих финансиских и економских тешкоћа примили такво решење које не би одговарало не само нашим потребама у скорој будућности, него, шта више, ни истиним интересима садашњице. Ја бих за то смело рекао да се нова организација не сме проводити у знаку штедње, већ једино у намери да се постигне што боља продуктивност свих грана државне управе, те да се што боље и брже подмирују потребе земље и државе. То је, у исто време, и једини верни пут којим се може и штедња постићи; јер само добра организација може бити јефтина, као што ни скупа организација никад није добра. Скупо може бити само оно што је излишно, а овде више него итгде, добро не трпи оно што је излишно.

(Очигледно, само наше опште уверење, да садашња органивација није добра и да је треба заменити бољом, може бити признато као довољан и оправдан мотив за реорганизацију државне управе. Потребна штедња може бити једино призната као једна од најјачих сила овога момента.

Дакле, лозинка штедње неће бити наша идеја водиља у тражењу начина за уређење техничке гране у државној управи. Место штедње новчаних средстава, ми ћемо тражити да постигнемо штедњу у времену и снагама, што већу продуктивност рада у тој новој организацији.