Ekonomist

540

Друго, поред тог главног мотива штедње, чује се у полутону још један мотив ва реорганизацију државне управе. То је давнашњи прекор за крути бирократизам у државној управи. Без сумње, многе и основане замерке могу се њој учинити у томе смислу. Тај бирократизам огледа се не само у административној традицији, или, боље рећи, рутини, у провлачењу предмета и одлука преко многих инстанција, него још више у томе што виши степен у хијерархијској лествици више значи него стручност и познавање предмета: у слабости да се одлуке и решења не поткрепљују толико правичношћу и правилношћу, колико се подупиру ауторитетом власти, да се партије третирају с висине власти као молиоци чак и онда, кад су у односу према држави као уговарачка странка, кад је њихова сарадња потребна и корисна и самој држави, кад се онејављају као клијенти државних привредних установа.

Ја Бу се уздржати од тога, да непосвећен судим у колико је такав однос неизбежан у чисто политичким п административним гранама државне управе, али, рећићу зато без устезања, да њему нема места у њеним привредним гранама. Доцније, на подесном месту, биће изнесено којим путем и начином техничке гране државне управе могу бити ослобођене од тих слабости бирократизма.

С тим оправданим прекором бирократизму државних установа протура се још један, и ако мање јасан и разговетан, но, ипак, упоран глас који иде још даље и, ако не све, то бар многе од државних установа оглашава у најмању руку као непродуктивне, као баласт у државном буџету и терет на грбачи пореских обвевника, или, чак као директно штетне за привредни и културни развитак земље. "Оним државним установама, које он трпи придаје подређену улогу, потцењује их.

Ја не бих рекао да овај последњи приговор има своје порекло само у демагогији, јер се он данас највише чује са стране оних друштвених класа, које према демагогији не могу имати ни најмање склоности, а имају високо мишљење о несумњивој превави њихове улоге у друштвеним заједницама, а потцењују или никако не признају улогу државних организација и њихових чиновника ва друштвени живот пи његов културни прогрес.

Ако се ја не варам и ако такве замерке у истини постоје, онда се то нерасположење према бирократији може лепо