Ekonomist

541

упоредити са оном добро познатом анекдотом о револту свих органа човечијег тела противу нерадника и готована желудца. Ја се чувам од грешке генералисања и нећу тврдити да је то опште, па ни далеко раширено гледиште на суштину многих јединица двжавне организације. Али, ако би то били, чак и врло ретки јединични случајеви, ипак и тад треба одлучно побијати ту бисмислену тврдњу да су државне органивације непродуктивне. На против, оне све заједно дају први, основни и највиши продукт: уређену државу. Не мора човек бити никакав велики етатиста, да би могао признати да се данас тек на тој основи могу развијати како индивидуалне, тако исто и друштвене способности појединаца и друштвених. класа.

Нове идеје и нове струје за реорганизацију државне администрације и одликује се тиме, што истичу и подвлаче велику важност државних установа и чиновника не само за административно управљање државом, већ и за привредни и духовни напредак земље. Очигледно је да ће важност тих чинилаца у будуће брво расти, јер функције државних организација престају да бивају искључиво политичко-војничке и фискалне, већ у већој мери привредне.

Оба ова противположна и подједнако погрешна и штетна. схватања : власни тон који каткад прелази и у самовлашће, с једне, и потцењивање, с друге стране, јесу једно према другоме истовремено и узрок, и последица. Очигледно, она оба. заједно и свако посе чине не малу препону плодотворном раду многих државних установа. Не може се очекивати да ће се то ненормално, или, боље рећи, болесно стање односа одмах ликвидирати неком новом организацијом државне управе. Само образовањем и спремањем нових генерација државних службеника и општим васпитањем маса моћи ће се изравнати та разлика у посматрању овго и оздо и премостити провалија између друштва и државних власти.

Али, ипак, та потреба не сме бити ни овом приликом занемарена, и идеја о што бољој сагласности између друштва и државних организација треба да буде јасно изражена и доследно проведена у новом уређењу. У даљем излагању принципа за уређење техничке гране државне управе тој идеји и потреби биће посвећена нарочита пажња.