Ekonomist

на И ДЕ === == ~ –__-“

681

највеће повлашћење представља за њу прву фаву у њеним захтевима у томе правцу.

Наши су меродавни фактори, рекосмо, били индиферентни према овом питању ; али из тога још не излази, да је за наси једно и друго решење подједнако добро, — остаје, према томе да испитамо: да ли је било опортуно, што смо, излазећи на сусрет италијанским тежњама, напустили досадашњу политику условног и прихватили безусловно највеће повлашћење >

Мада смо, у принципу, присталице безусловног највећег повлашћења, ипак налазимо да је требало, још за неко време, остати при досадашњем — условном највећем повлашћењу. За ово говоре два разлога : 4. Трговинска политика у другим државама; и 2. италијанске претензије у погледу на нашу државу.

Вебина европских држава, казали смо, практикује још увек условно највеће повлашћење. Ово важи нарочито за државе Централне Европе, чије пијаце и данас имају за нас врло велики значај. С обзиром на ово наша позиција, при наступајућим трговинским преговорима са поменутим државама, могла би бити баш због овог нашег безусловног највећег повлашћења прилично незгодна. Предпоставимо, примера ради, да ЧехоСловачка услови увоз вина, или Немачка увоз сувих шљива и пекмева, неком специјалном концесијом, коју не би уживале треће државе. Италијански уговор нама одузима могућност за давање таквих концесија, што значи да би извоз нашег вина одн. сувих шљива и пекмеза могао бити искључен са ових пијаца, које су као што је познато, најјачи да не кажемо једини потрошачи ових артикала.

Други разлог лежи, казали смо, у италијанским претензијама према нашој Краљевини. Италијани себе сматрају за наследнике Аустро-Угарске на Балкану, и намера им је, да изврше економско завојевање наше Краљевине. Докле код Италијана постоји овакав менталитет, дотле наши узајамни односи не могу бити ни довољно искрени ни довољно пријатељски. И пошто је наш обострани интерес да одржавамо пријатељске везе, то је нужно излечити Италијане од ових болесних претензија. Условно највеће повлашћење било би, по нашем мишљењу, врло добар лек : — јер би оно најјасније изражавало нашу намеру, да ми немамо ни најмање воље да будемо објекат италијанског завојевања.