Ekonomist

685

намеће оној слабијој уговорне обавезе, које ова иначе не би драговољно примила. Каботажа се овде може јавити како у форми двостране, тако и у форми једностране обавезе. По правилу она ће де јиге добити карактер двостране обавезе; Фе: facto mas oHa ће бити једнострана, у корист трговачке марине оне јаче државе.

Пример ове врсте нуди нам пловидбена конвенција. између Србије и Аустро-Угарске од 1882. год.

Проучавајући случај предвиђен у нашем трговинском уговору са Италијом лако је доћи до закључка да тај пример долази у трећу групу.

Ми имамо своју властиту трговачку марину, која је више но довољна да опслужује нашу обалу, — вначи, дакле, да немамо разлога, да тражимо туђе услуге за задовољење ове потребе као што је горњи случај под 1.

С друге стране позната је чињеница, да је наша трговачка марина знатно слабија од Италијанске. Размер снага је од прилике 12: 1, — према томе ми се не налазимо ни у оном случају под 2.

Остаје, дакле, онај последњи случај, т. ј. да нам је Краљевина Италија, као јача, ову одредбу наметнула.

До сличног закључка доводе и одредбе о речној пловидби.

Италијански уговор предвиђа, као што је познато, у овом погледу две ствари, на име: а) италијанским бродовима дозвољава се пловидба у нашим територијалним водама реке Бојане; 6) италијанским бродовима дозвољава се пловидба на нашим националним рекама, и то : по Неретви до Метковића, по Крки до Скрадина, и по Зрмањи до Обровца 1,

Бојана, као што је познато, чини границу између наже Краљевине и Албаније, и према томе пловидба на Бојани припада нама и Албанији, т. ј. нашим и албанским националним бродовима. У оскудици сваких пловидбених споразума наши бродови вршили би пловидбу у нашим, албански бродови у

албанским територијалним водама.

1 За случај под в уговорна формула, — у жељи да. наша публика

не би била много шокирана —- добија двостран карактер, т. ј. наши бродови добијају право пловидбе за три случаја италијанских националних вода. Но ова формула не мења ни у колико фактично стање ствари: ми од тога права не можемо чинити употребу, те имамо и овде пред собом уговорну одредбу с једностраним карактером, 1. |. само у корист Италије.