Ekonomist

__Али, с обвиром на факт да је Бојана гранична река, биће опортуно да наша Краљевина закључи тловидбену конвенцију с Албанијом, којом би, по принципу реципроцитета, право пловидбе на целој реци било признато бродовима и једнем друге стране — са или без каботаже.

Овако стоји одн. овако би требало да стоји ово питање; и у сваком другом сличном примеру ниједној трећој држави не би пало на памет, да покреће питање пловидбе на рекама које се налаве у оваквом положају.

Краљевина Италија пак сматра п Албанију и нашу Краљевину као своје колоније, и полазећи ca тога гледишта она је,. крајем 1923 године, закључила један уговор с Албанијом, у коме се налази одредба : да италијански бродови могу пловити по албанским територијалним водама. Сада у уговору с нама, она уноси исту одредбу, те тако обезбеђује право пловидбе на целој Бојани. |

Какви бу разлови мотли DS говодити напту делеганију д

о

прими ову одредбу >

У место одговора нека нам је дозвољено да региструјемо следеће две чињенице.

Барселонска Конвенција покушала је да створи једну тенералну формулу ва појам интернационалних река. Према тој формули имала би се сматрати за интернационалну реку: свака она река, која пролази кроз одн. која дели две државе дакле и случај Бојане. Пловидба на таквим рекама имала би бити слободна за бродове свих држава.

Наша Краљевина, као што внамо, није још ратификовала (а нема ни намеру да то чини) ту конвенцију ; и међу разловима који нас одлучују на ово негативно држање, горе споменута формула интернационалне реке ваувима, колико нам је познато, прво место.

Готова иста примедба важи за уговорну одредбу, по којој је Краљевина Италија добила право да плови по нашим чисто "националним рекама, по Неретви, Крки и Зрмањи.

И ова врста пловидбе није никад била предмет уговорног регулисања : свака држава резервише пловидбу на националним рекама за своје властите бродове, и ту пловидбу регулише путем закона а не путем међународних уговора.

Доказ за ово тврђење налазимо у свима предратним уговорима, т.ј. нема ниједног трговинског уговора, у коме би се