Ekonomist

Т |

689

границу ; да представља једно одступање од нормалног промета добара између двеју држава ; и да се, као такав, мора ограничити на онај минимум који је неопходно потребан да задовољи циљ који се жели постићи.

Какав је циљ уговора о пограничном промету 2

Његов је циљ двојак: 1. да омогући несметану обраду оних имања, која су пресечена граничном линијом одн. која су у непосредној близини исте; и 2. да олакша снабдевање пограничних становника са оним предметима људске и сточне хране, која се свокадневно набављају. Нормалан поступак за међународни промет добара — уз наплату царина која је увек скопчана са већим или мањим формалностима, — осећао би се као јака отежица за оне мале набавке свакодневних потреба (хлеб, месо, сир, воће, поврће, слама, сено, итд.). пи стога се тај промет у пограничној зони ослобођа од царине и тешких царинских формалности.

Алп је то ослобођење потпуно излишно (непотребно) за оне животне намирнице, које се не набављају сваког дана, већ једанпут недељно, или месечно (шећер, кафа, чај, пиринач, зејтин, макарони) ; — јер се нико не може жалити да му је снабдевање онемогућено, ако једанпут недељно има посла са царинским органима.

У време кад је закључен овај уговор, — мислимо на уговор о задарском пограничном промету — он је могао имати свој raison Феете јер тада није постојао општи уговор о пограничном промету, док Задар, с обвиром на свој географски положај, потребује такав уговор; али је сада та потреба отпала, будући да су, једним општим трговинским уговором регулисани односи између наше и Краљевине Италије.

(С обвирам на факат да је са новим трговинским уговором престала она потреба која је у своје- време диктовала васебан погранични промет ва Задар, могло се очекивати, да ће сада престати важење тог ранијег уговора. Али, како изгледа, Италија није заступала то гледиште, већ је, с повивом на »стечена права« и на »рђав географски положај Задра«, — захтевала да он остане и на даље у снази.

Приговор да Задар има рђав гоеграфски положај можемо признати као тачан ; али не можемо ни у ком случају признати као тачан закључак, који би Краљевина Италија желела да извуче из тога факта.

економист 45