Ekonomist

690

Нећемо испитивати разлоге који су, у своје време, могли

говорити у прилог тога, да задарско питање буде решено на начин на који је решено, и да, услед тога, Задар добије, како Италија тврди, »рђав географски положај«. Задар може имати добар или рђав географски положај, али се ив тога факта не може ни у ком случају конструисати за нас обавеза, да ми поправљамо његову ситуацију, ___У целом овом питању ми смо дужни да водимо рачуна о својим, а не о задарским интересима. Водећи рачуна о својим интересима ми можемо закључивати са Задром или неки специјалан,или сасвим обичан погранични промет; али би смо, могли ако би то одговарало нашим интересима, не правити никакав погранични промет, или чак и обуставити сваки саобраћај са Задром. О неким »стеченим правима« не може наравно бити ни говора.

Према томе ми не можемо а да не замеримо нашим деле гатима, што су пропустили ову прилику, а нису поправили једно, за нас штетно стање. Задарска конвенција створила је у Задру лагере италијанске робе, намењене да се крпумчарским путем увове у нашу Краљевину ; с обвиром на то ми смо имели и право и дужност, да томе станемо на пут. Да ли би Задар услед гота претрпео икакве штете то је питање о коме де има бринути Италија, а не наша Краљевина.

УП. Тарифни део италијанског уговора унео је, видели сме, једну новину; — поред повећер броја увозних царина У уговору је везано и неколико извозниг царина.

Ова новина даје се, на први поглед, врло лако објаснити. Пре рата извозне царине нису ни постојале, или су постојале само по изузетку, за свега 2—3 артикла; и при таком стању ствари везивање извозних царина било је у предратним уговорима непотребно. Повле рата употреба извозних царина постаје чешћа и обилнија, и услед тога ставља се на дневни ред и питање њихови везивања у уговорима.

Али, ако се уђе мало дубље у природу извозних царина, горње објашњење показује се недовољно за наш конкретан пример.

Извозне царине могу бити: фискалне, економске и социјално-политичке, — према томе, да ли имају за циљ повећање државних прихода, или пак да сачувају за домаћа предузећа