Ekonomist

– ПН наши aman PUNA WM < URA а —

699.

Предвиђено је било Х милиона, остварено је Х више или мање п и према томе, да ли ово п стоји са знаком више или мање може се одмах видети, да ли је остварено буџетско предвиђање пли није, има ли прекорачења одобрених расхода пили нема. :

Али ми смо радознали ; ми би хтели да пратимо привредни живот у сваком куцају његовог била, ми нећемо да чекамо завршење буџетске године. Ми смотек на њеном трећем или четвртом месецу и ми желимо већ сада, да внамо: да ли наплата државних прихода одговара очекивањима. Поступак књиговодства је врло прост и једноставан. Ревонује се на следећи начин : ако је за целу годину предвиђена наплата такса у износу од 1119 милиона, а пошто година има 12 месеци, то се месечно предвидела, дакле, паплата 1119 са 12, т. ј. 93.250.000 динара. За два меседа 93,250.000 пута 2, ит. Д. ит. Д.

Можемо ли се задовољити оваквим рачуном '" Ако је годишњи износ предвиђен у суми од 1119 мил. дин., да ли то значи одиста, да се и у априлу и у новембру, и у фебруару месецу дотичне буџетске године мора и може очекивати наплата исте суме од 93.250.000 дин. ва сваки месеце Наравно, да то није тако. У напред се може тврдити поуздано, да се разне врсте прихода наплаћују свака на свој начин: привредни приходи друкчије него порези, а порези друкчије него монополи.

Има ли начина и средства да се утврди, како државни приходи разне врсте осцилирају из месеца у месец » Тај начин може да се пронађе једино статистичким путем. Треба проучити како се кретала наплата сваке врсте прихода у току од неколико година и на основу ових података о стварнај наплати прихода израчунати просечно за 3-4-5 година : колико се стварно прикупљало сваког фебруара, сваког јуна ит. д.

Просечна месечна наплата требала би да износи дакле сто са 12. т. ј. 8.359/ у. Међутим стварна наплата може да осцилира око ове средње величине у доста широким границама. Морамо бити начисто са тиме, да »екари« или разлике између трогодишње средње величине и фактичне наплате у четвртој години могу ипак да буду доста знатне. Оне могу зависити, на пример, од случајног факта: да се извесна сума књижи у једном или другом месецу. Већа продаја дувана у иностранство може утицати на приходе монопола тако да ће они испасти много већи од израчунате просечне суме. Веће суме се књиже обично у последњем