Ekonomist

ЕКОНОМИСТ

ГОДИНА VI СЕПТЕМБАР 1926 БРОЈ 9

РАСПРАВА

Трговински Уговор између наше Краљевине и Италије,

Од Пт. МИЛАНА ТОДОРОВИЋА II Одељак, — Критичка оцена Уговора.

У уводу и првом одељку изнели смо садржину италијанског уговора и указали на значај који му припада, сада нам преостаје да дамо критичку оцену на исти, ограничавајући се, наравно, само на неколико најважнијих питања.

Али пре но што пређемо на ту критичку оцену, сматрамо ва потребно да покренемо једно предходно питање, на име: да ли је било опортуно и по наше економске интересе корисно, што је наш први послератни »уговор о трговини и пловидби« са тарифним делом пактиран са Краљевином Италијом, или би можда било умесније, да је уговор са Италијом дошао доцније, т. ј. да је пре њега такав уговор био закључен са којом другом државом, на пр. са Аустријом, Немачком или Чехословачком 2

Наше је мишљење, да је Влада учинила врло крупну грешку, што је прво приступила преговорима са Италијом; и у следећем наводимо разлоге који нас одлучују на овакав закључак.

Италијанском уговору припада, казали смо, вначајна улога : да обележи основне линије наше послератне трговинске политике, да буде дакле, једна врста уговора-модела за наступајућу уговорну периоду.

Но да би један уговор могао одговорити овим захтевима, потребно је, да се преговори воде једино и искључиво с обзиром на економске потребе. Утицај страних момената, а специјално

економист 8