Ekonomist

674

утицај политичких момената, морао би бити путпоно одстрањен, — јер у противном елучају у уговор улазе и страни примесци, који га чине неподобним да буде веран израз економских потреба, и модел по коме ће се и други уговори пактирати.

__ "На жалост при пактирању овог уговора утицај страних момената није бло отклоњен. За све време преговарања политички моменти вршили су јак притисак, и отисак од тога осећа се у многим и многим уговорним одредбама. Под утицајем тих страних момената у уговор су унете и такве одредбе, које су противне нашам трговианеско-нолитичким тежњама и интересима, и за које ми немамо намеру, да их уносимо и у друге уговоре. Благодарећи свему том овај је уговор далеко од тога, да обележи правац наше будуће трговинске политике, пи да буде модел, према коме ће се закључивати уговори наступајуће уговорне периоде.

Додајемо одмах, да се, и шре почетка последњих преговора у 1924 год., могло са сигурношћу рачунати на интервенцију тих страних момената: неуспели преговори вођени у (921 и 1923 години лиферовали су нам и сувише доказа, да ће Италија употребити сав свој политички утицај, те да у трговинским преговорима постигне оно што жели. Ми смо били благовремено упознати пи опоменути и на пталијанске тежње, као и на италијанску тактику, и стога је било, по нашем мишљењу, далеко умесније, да смо преговоре е Италијанима одложили, и да смо прве уговоре, који треба да обележе нашу послератну трговинску политику, закључили са државама, за које смо могли бити сигурни, да неће уносити у преговоре политичке моменте.

Политички утицај који је Италија употребила у преговорима одузео је овом уговору особине које је он требао да има. У место да буде прави израз наше послератне трговинске политике, овај уговор садржи, као што смо већ нагласили, неколико одредаба, које су нам просто на просто наметнуте, и које, као такве, нису верни предетавници наших економских тежњи и интереса. С друге стране, опет под утицајем политичког притиска, многа питања, међу којима и нека од принципијелног значаја, добила су у овом уговору решење, које не одговара нашим економским тежњама п потребама.

Но поред иввесних одредаба, из општег дела уговора, које су у уговор унете, мимо нашу вољу, одн. које су у уговору“ добиле решење супротно нашим тежњама и потребама — о