Ekonomist

716

Mi držimo da je za apsolutnu sjegurnost da će devizna za liha Narodne Banke dostajati da pokrije svu potražnju i time održi dinar na sadašnjem nivou, neophodno potrebito zaključenje Jednog ovećeg zajma u inozemstvu, zajma koji bi služio lih radi Jačanja devizne zalihe Narodne Banke. Mi smo ranije držali da ćemo moči držati kurs dinara i bez inozemnog zajma, danas nismo više tako optimiste u prosuđivanju našegz položaja. Jedan zajam primjerice od 20 milijona dolara koji bi služio za pojačanje devizne zalihe Narodne Banke bio bi najvećom garancijom da u kursu dinara neće nastupiti nikakovih promjena. Naravno da se Jedan takov zajam ne bi smjeo upotrijebiti za dizanje tečaja dinara, budući bi time opao izvoz a time i priticaj deviza iz našeg ехрогфа. Ехрегштепје Како зто ргауш 1922 sa Blairovim zajmom i u zlatnim krunama iz likvidacije Austro-Ugarske Banke treba obustaviti za uvjek.

Upravo u poslijednje vrijeme vidjeli smo da su i Belgija i Italija a ı Francuska stabilizaciju kursa svoje valute proveli pomoću kredita kojeg su dobili u Americi.

Mnoge države koje na koncu godine ipak imaju aktivnu рјаtežnu bilancu u toku same godine nemaju uvjek tako povoljan položaj, pa nastupe neki mjeseci u kojima je platežna bilanca znatno pasivna, da naravno kasnije nadođu mjeseci sa aktivnom platežnom bilancom. Tako su kod nas jesenski mjeseci radi jakog izvoza sjegzurno aktivni, dok su proljetni ı ljetni pretežno pasivni, tako da konačni resultat može biti ili aktivna ili pasivna platežna bilanca. Prema tome ni potreba za deviznom zalihom, dotično za zajmom koji služi za formiranje Jedne takove zalihe, nije uvjek Jednaka. U proljeću i ljeti biti će veća,a u Jeseni i zimi manja. Da se ne plaćaju kamati za zajam ı onda kad se te devize ne Lrebaju, mogao bi se adoptirali češko-slovački sistem: osjeguranja dovoljne devizne zalihe, bez da se preuzme veliki teret na kamatima.

Češko-slovačka emisijona banka, sklopila je naime ugovor sa Jednom amerikanskom bankovnom grupom, da joj se u slučaju potrebe i za irajanje te potrebe stavlja na raspolaganje izyJesan iznos dolara. Od tog kredita za kojeg ona plaća providbu od 1% plas kamate na iznose koje bi upotrijebila, ona raspolaže tek onda kad joj treba i koliko joj treba. Češkoslovačka emisijona banka računa da joj ni neće biti od: potrebe dirati u taj kredit, nu za svaki slučaj htjela Je imati Jedno sjegurno zalede. Plaćanje Jedne provizije od 1%, od visine odobrenog kredita nije