Ekonomist

717

tako teško, kad se uzme u obzir da emisijona banka može biti зјеситпа da Je dorasla svakoj situaciji i da nitko i ništa ne može potlresti sa kursom češke krune.

Slijedeći stope Češko-slovačke, držimo da bi i mi veoma lako mogli dobiti Jedan takav kredit. Predpostavivši da bi baj kredit iznosio 20 milijona dolara dotično protuvrijednost od 1.100 milijona dinara, Narodna Banka isplatom jedne providbe od 11 milijona dinara godišnje, imala bi potpunu sjecurnost za kurs dinara ı mikakova spekulacija nebi mogla naškoditi njezovom kursu. Od toga kredita mi možda ne bi trebali iscrpiti nego Jedan minimalni iznos, ı to poglavito u proljeću i ljeti, dok bi u Jesenskim mjesecima dapače imali velika potraživanja na dolarima ili drugrim slranim devizama. Iznos od 414 milijona dinara koji bi bio potreban u ime providbe za takov kredit, mogao bi se lako pokriti iz razlike između kursa po kojemu Narodna Banka kupuje i prodaje devize, pa tako taj teret ne bi mnogo značio.

Mi držimo da bi jedan ovakav kredit baš u ovo prelazno vrijeme dok se provede valutna reforma i dok se konsolidiraju naše privredne prilike potpuno odgovarao našim potrebama a ne bi značio veliki teret za naše financije. Za sJegurnost kursa dinara skoro Je svejedno ako mi imamo na raspolaganje vlastite dolare ili pak ako imamo osjegurani kredit, na teret kojeg kredita možemo u svako vrijeme vući čekove. U interesu je stabilnosti kursa dinara a time i naše privrede da se u najskorije vrijeme nađe Jedan takav kredit. Za dobivanje jednog takovog kredita držimo da bi Narodna Banka bila daleko zgodnija nego sama država, dotično ministarstvo financija. Nu tu je opet potrebito da se Narodna Banka jedan put odluči da aktivno zahvati u devizno poslovanje ı da pomoću Jednog dobro uređenog deviznog odjela sama odlućuje sudbinom dinara. Ovako je ona samo posmatrač, budući da svu valutnu politiku i svu brigu oko dinara ima Ministarstvo PFinancija, dotično njegov Generalni Inspektorat.

IV.

Da resumiramo. Devizna zaliha Narodne Banke, jedina garancija za stabilnost kursa dinara bila je pala u augustu na tako niski nivo da je prijetila ozbiljna opasnost po kurs dinara. Tu zalihu treba znatno povećati i u tu svrhu treba sve poduzeti da naša trgovinska bilanca bude što aktivnija. Prema tome treba