Ekonomist

718

forsirati izvoz, a carinskom politikom onemogućit uvoz onih artikala koje i sami možemo producirati.

Inozemnom kapitalu treba omogućiti priticaj u našu privredu. Time ne samo što ćemo djelovati na sniženje opće kamatne stope u našem privrednom životu, nego će iz tih kredita priticati tolko stranih deviza, da će Narodna Banka moći znatno ojačati svoju zalihu

Za još veću sjegurnost treba potražiti i naći inozemni zajam. koji bi se upotrijebio lih za jačanje devizne zalihe Narodne Banke Za prvo vrijeme bilo bi možda dostatno da taj kredit bude, poput onoga kojega je u Americi zaključila češkoslovačka notna banka, naime garancija da ćemo u slučaju potrebe moći raspolagati sa izvjesnim unaprijed određenim iznosom.

Na taj način devizna zaliha bila bi tako jaka da kursu dinara ne bi prijetila nikakova opasnost. Jedina opasnost koja bi mu mogla naškoditi pojavila bi se, kad bi mi to Jačanje devizne zalihe htjeli upotrijebiti za jačanje dinara Jer bi time iZVOZ ponovno i još jače zapeo, što bi tako oslabilo priticaj deviza iz našega 1Zvoza, da sve ostale mjere ne bi bile u stanju da zadrže zalihu deviza na potrebitoj visini.

A kao jedina trajna mjera za zaštitu kursa dinara kao ı za sređenje naših privrednih prilika bio bi bez sumje prelaz na zlatnu valutu, bilo da se u određenoj relaciji povratimo na stari zlatni dinar bilo da poput Austrije i Ugarske potražimo jednu novijU, možda i zgodniju bazu. Tek kod potpuno stabilne valute, a ta se najlakše dade postići pomoću zlatne baze, povratićemo se u valutarne prilike kakove su vladale prije rata, ı kad se naime u većini država tim problemom nitko skoro nije ni bavio, Jer Om, barem prema današnjem shvatanju, nije ni postojao.

Dr. Ivo Beln.

Наши Трговински односи са Грчком,

Б) Трговина између Краљевине (С. Х. (С. н Грчке, од 6. 0. III.

Наш увоз из Грчке прегледаћемо истим редом као и извоз. Артикли које увовимо транзитно преко Солуна неће се овде проучавати, пошто они после стварања наше слободне зоне у Солуну, не интересују нашу трговину са Грчком.