Ekonomist

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА

После Конгреса Привредника. Значај Конгреса.

Знатан је значај Конгреса.

1. У првом реду је његов значај по томе, што се одржава сване године : овогодишњи је четврти по реду. То је најбољи докав колико је установа Привредног Савета потребна, како њу сам ожсивот изазива. М сасвим је добра ствар што је држање ових конгреса претходило установи Привредног Савета: једна законска установа треба да дође тек пошто њевина појава самим животом буде изазвана; другим речима: законодавац треба увек благовремено да дође, те да законским прописима регулише оне односе, који су се у животу појавили. А појава Привредних Конгреса је у ствари појава Привреднога Савета 24 ћос, в ограниченим данима трајања (свега два) и с ограниченим програмом (поглавито прогноза извоза). Законодавац је, разуме се, позван да ове повремене Привредне Когресе претвори у стални Привредни Савет, да му да ширу компетенцију, да му пружи полу званични карактер.

(вакојако се даље неће одуговлачити с установом Привреднога Савета, јер су Привредни Конгреси показали свеколику његову неопходност, Можда би, ипак потребно било наставити одржавање и ових конгреса, само проширених, и пошто се Привредни Савет установи, али се баш приликом држања ових конгреса, осећа недостатак у једноме сталноме телу, које бг имало простране компетенције и чији би се глас морао саслушати.

2. Од особитог је значаја што Привредни Конгреси редовно дају прогнову нашега извоза, Те су се прогнозе, готово редовно, остваривале. А оне су потребне за оријентацију и привредну и финансиску. _ Оне изврсно могу послужити не само привредницима, већ и финансијерима, особито при старању око поправке валуте и приликом бриге за здраво буџетирање.