Ekonomist

736

Зато се термин: тривредник не сме ни везати искључиво за онога који се каквим привредним послом бави. Ја познајем, на пример, пуно трговаца, индустријалаца, занатлија и радника који би у Народној Скушштини изврсно престављали привредне кругове и сјајно заступали њихове привредне интеребе. Али такође, има и њихових сјајних идеолога, који, и ако се непосредно не баве привредним послом, могу изванредно добро заступати њихове привредне интересе и који «се, поглавито, привредним питањима и баве.

А све дотле, докле се у Народној Скупштини не појави већи број привредника и њихових идеолога , привреда и при“ вредна питања ће бити игнорисана, нити ће уопште бити у нас парламентарнога система владавине, јер неће бити оних (правих капиталиста и пролетера), који се за истински парламен“ таривам залажу из својих класних интереса.

Драгилиа Лапмевић.

Извештај о Збору Централе Индустријских корпорација Краљевине ( Х. (С.

— Свршетак —

Прилике на домаћој пијаци нису много боље. Највеће потешкоће на домаћој пијаци потичу од стране поште, пошто она наплаћује огромну поштарину за пакетеки саобраћај, која често прелави вредност саме робе. Цене меснатим артиклима пале су. Режијски трошкови остали су исти као и пре, поштанска тарифа повишена је. Најбоља илустрација тешког положаја индустрије сухомеснате робе је факат, да мађарска роба, пре свега мађарска салама, полако осваја домаћу пијацу. Тражи, да се због тога увозна царина на ове производе повиси. Поред потешкоћа, које имају ове фабрике, заведен је у по следње време нови пропис, да се свакој, па и поштанској пошиљци сухомеснате робе приложи уверење 0 здравом стању артикла. За свако овакво уверење наплаћује се од стране ветеринара на име таксе Дин. 20.— Кад се овакве енормне таксе, као што је поштарина, такса ва уверење о здравом стању робе итд. убирају на један мали пакетић, онда је наравно фабриканту немогуће одржати своје мање потрошаче.