Ekonomist

739

се налази у застоју због велике оскудице у капиталу и кредитима, која спутава рад и већ постојећим предузећима, као и због конкуренције великих предузећа у осталим крајевима наше земље (од конкуренције иностранства индустрија Јужне Србије поштеђена је захваљујући заштитној царини). Нова предузећа се у опште не дижу, а стара се одржавају на истој висини сем неких, која пропадају.

(Са тих разлога индустријалци Јужне Србије једнако вахтевају да се њихова предузећа не третирају исто као и предузећа у развијеним индустријским покрајинама, као што су Словеначка и др.

__С обзиром на специјалне прилике индустрије Јужне Србије и нарочито на могућност да се Јужној Србији данас учине неке повластице које се другим сређеним крајевима неби могле дати, било би потребно дати специјалне повластице индустрији Јужне Србије и то нарочито у погледу кредита, порезе, тарифа итд.

Прелазећи на стање индустрије у 1. полугођу 1926 г. Вучидолац примећује, да је индустрија Јужне Србије готово у истом положају као и у прошлој години, нових предузећа нема, криза надпродукције односно немогућности пласирања произведене робе која је захватила остале покрајине, код индустрије Јужне Србије ва сада готово не постоји. Оскудица јефтиних кредита код индустриских предузећа иста је каоиу протеклој години.

Најглавнија индустриска грана Јужне Србије, млинска, радила је повољно те и извозила доста активно брашно ва Солун: исто тако радиле су повољно фабрике зејтина и лиKepa; побољшање безбедности најповољније утиче на развој сточарства па према томе и на појефтињењу и обиљу сировина фабрика за прераду кожа. Фабрици ликера стварају потешкоће одредбе о укидању трошаринских марака.

Г. Марко Балер, делегат Земаљског Савеза Индустријалаца у Загребу наводи у илустрацију тешког стања индустрије чињеницу, да се је број чланова индустријских организација умањио, и то не само због ликвидирања подузећа него и с разлога тога, што предувећа, упућена на. највећу штедњу, не могу плаћати чланарине. Од 70 великих предузећа индустрије дрва само 4—5 плаћају за годину 1925. дивиденду ; сва остала имају пасивне билансе, некоја са губитцима који иду у милијоне.

47: