Ekonomist

740

Катастрофално делује пад лире и франка нарочито с ра– злога тога, што морају предузећа за експлоатацију шума вршити плаћања држави на основу ранијих уговора и тадашњих калкулација цена, а ове су основе сада сасвим поремећене. Држава мораће ово стање сматрати као вишу силу и ревизијом уговора доћи предузећима у сусрет.

Пиварска индустрија се жали, да још увек није изједначен систем наплате трошарине на пиво; цела пиварска индустрија земље тражи једнодушно да се систем који важи ва Србију, прошири на целу земљу. Исто тако морају се изједначити још и разни други прописи на пр. у погледу баждарења: боца. Неједнакости стварају злу крв, крајње је време да се се тиме престане, како би сви имали осећај да смо једни.

Настављајући свој говор г. Марко Бауер, скреће пажњу на разне говоре, који су одржани у Народној Скупштини 11. јуна 1926. године поводом дебате о привредној кризи.

Г. Бауер додуше није присуствовао овој седници Народне Скупштине али мора констатовати да — у колико су новинске вести тачне — ни један говорник, па ни један члан владе, није нашао ни једну топлу реч за нашу индустрију, и ако се и она налази у тешкој кризи. Шта више, хтело се некако пребацити на индустрију кривица за тешко стање, у коме се налази пољопривреда. Безбрижност према индустрији као и говори који су одржани у Скупштини, морају изазвати код индустрије тим мучнији утисак, јер је она важан привредни фактор наше земље, који учествује на нашем укупном извозу са око 509/, те тиме као и производњом за домаћу потрошњу врло знатно придонаша активности нашег трговинског биланса. Морамо дигнути одлучно наш глас против тога, да се у Скупштини ствара индиспозиција против индустрије као и да се ствара убеђење, да ће се спасти пољопривреда, ако се жртвује индустрија. Мишљење да ће се извоз пољопривредних производа обезбедити тиме, да се страним државама широм отворе врата за увоз индустријских производа и тиме упропасти наша индустрија, с основа је погрешно.

Господин Д-р. Стева Поповић, секретар Индустријске Коморе у Београду, наглашује, да Индустријска Комора прима све неповољније извештаје од Удружења индустријалаца. Биланси већих предузећа су пасивни и она смањују рад на нај-