Ekonomist

741

мању меру; од неколико стотина радника, већа су предузећа данас спала на неколико десетина радника. Мања предузећа пак обустављају сваки рад и затварају се.

= У Нишком округу у току прошле године обуставило је рад 8 предузећа; када се има на уму, да на територији Нишког Удружења Индустријалаца има свега око 20 индустријских предузећа, онда је овај број збиља застрашавајући. Лесковачко Удружење доставља да је рад обуставило у прошлој години А предузећа, а да још нису обновљена ратом порушена предузећа.

Положај србијанске индустрије био је најтежи после ослобођења. Порушена највећим својим делом за време рата, она није могла да се до сада обнови на рачун репарација и индустријалци су морали да се напрегну да би сами својим срествима покренули своја порушена предузећа. Наравио да су морали да се у највећој мери користе кредитом. Природно је дакле да су посве тешке кредитне прилике, које су настале, морале најпре погодити србијанску индустрију.

И поред јаких симптома кризе индустрије, појављује се у јавности и мишљење које негира њену акутност, зато би данашњој дискусији требало дати што већи публицитат и упозорити на значај домаће индустрије, која је у нашој, иначе аграрној, земљи учествовала са око 509/, у нашем извозу. Њен застој би имао рђаву реперкусију на наш трговински бигано и на курс динара.

Председник : г. Игњат Бајлони констатује, да су делегали' индустрије у својим говорима једнодушно истакли чињенице и околности, којим је јасно показано да се индустрија налави у акутној кризи, као и то да је већ дошао дванаести час, да се спасе оно што смо стекли радом и трудом у годинама после уједињења. На предлог г. Бајлони-а Збор донесе закључак да се упути Краљевској влади резолуција, у којој би се маркантним потезима изложило оно, што се на Збору изнело.

Јадранска Железница,

Наш часопис, као и наше друштво, увиђајући. одавно народноекономски значај Јадранске Железнице, понаособ, као и наше железничке политике уопште, посветили су овом проблему највећу пажњу. Да потсетимо само на читав низ предавања и обилну диску-