Ekonomist

780

дешава, јер не постоји појава која се никако не модификује. Живот је динамичан, т. ј. у сталном је покрету.

Дисперсија служи најпре томе, да се одреди хомогеност дата једне серије, показујући нам степен њихове разноликости, затим томе да упоредимо две или више серија.

Коваријацију зову Енглези корелацијом. Експресивна у оба израза, овначавају јасно циљ, коме служе, а то је: да израве однос који постоји између две или више серија, које представљају различита факта.

Переквација, долази од латинске речи регаедџате и значи изједначити. То је математичка операција, која се употребљава : »када се желе да нивелишу неједнакости које се вапазе у једној серији«. Та »нивелација састоји се у реституцији нормалног изгледа, кога би имала серија, да јој случајни догађаји нису модификовали изглед.

Јаћл наводи три такова догађаја: случај, неисправну опсервацију и човечју намеру. Под случајем у статистици треба по једнима, разумети појаву факата који не стоје један са другим у односу узрока и последице, а не могу се посматрати као последице једног заједничког узрока. Слиђег је другојачијег мишљења са којим се ми потпуно слажемо. Према њему : Речју »случај« каузална веза се не негира, већ се само признаје да ту везу ми смо у стању да у датој прилици познамо, или да је она тако компликована, да је можемо само да констатујемо.« Другим речима и елучај има својих закона, само је тешко открити их. Постепено људска интелигенција продире у најскривеније куте природе : »Мало по мало идеја о једном сталном реду феномена продрла јеу све домене, па и у оне који на први поглед изгледају да су требали да остану за увек затворени. Чак су ветрови и таласи, од којих су песници направили амблем несталности пи каприса, признали власт тог универвалног реда.

Дакле постепено ће се успети да се открију закони елучаја.

Други догађај који »модификује изглед«, »нормалан изглед« серије јесте дефектуозна опсервација«. Говорећи о трећој фави статистичке инвестигације, константовали смо да постоје две врсте дефеката у опсервацији. — Стални дефетки, који се јављају толико пута, колико је пута опсервација обновљена п остају исти докле год су услови опсервације пдентични. Овој врсти припадају узроци непискрености: страх, нелагод-