Ekonomist

би

РАИ E

781

ност, лењост и лични интерес. Јаћп наводи као дефекте у организацији опсервације психолошке диспозиције опсерватора пли субјекта и недовољно јасне инструкције.

Случајни или нередовни дефекти настају услед многих ситних уврока, који сметају онпсервацији час овде час онде, али се услед своје компликованости не могу унапред предвидети и одредити, Ни добра статистичка организација не може их све одклонити, али их може смањити; они се распоређују према павесном закону (тенденцији) и у толико им је дејство мање, у колико је број опсервација већи. Овој врсти дефеката припадају они дефекти, који проистичу из нетачности.

Трећи догађај, који модификује нормалан изглед јесте човекова воља и намера. Ту спадају сви они поступци, који намерно неверно представљају резултате опсервације: Сви они проистичу из једног узрока, а тај је лични интерес.

Како је могуће »реституисати нормалан изглед«» На првом месту треба одредити оне тачке у серији које су нетачне. Затим · их треба заменити једном средњом вредношћу, до које се долази обрачунавањем на основу бројних података ранијих тодина. Но и ова математичка операција, поред свих користи, које пружа статистици има и своје две незгоде. Прво је: арбитреран (произвољан) карактер саме методе. Друга је: да се она не може применити ни на први ни на последњи члан серије, сем ако се не ради о периодичним фактима опсервисаним по извесним периодама у времену, па се у томе случају »може прибећи бројним подацима предходне или доцније периоде. «

Интерполација долази од латинске речи 1пбегројаге и значи уметање. То је математичка операција, која се састоји уобрачунавању података, који не достају међу бројним подацима серије. То није једини случај употребе интерполације. Интерполацији се прибегава и онда, када треба извршити обрачунавање већ постојећих бројних података »афектираних изузетHMM догађајима«. Ти »изузетни догађаји« су ирегуларне, унетипичне појаве«, т. ј. појаве изазване »пертурбативним“ узроцима. Те појаве се деле у »гтипичне«, детерминисане сталним уагроцима (физичким узроцима) који имају свуда исто дејство, пи у не »типичне«, детерминисане пертурбативним (моралним) узроцима. Незгоде ове методе јесу тешкоћа и хипотетичан карактер, које су у толико веће и уочљивије, у колико је више чланова које треба интерполирати (уметнути). И тали-