Ekonomist

786

Ова је машина усавршена и најновији је модел »Powers-«.

Користи ових апарата су следеће : |. регистрирање повећег броја јединица врши се истовремено; 2. механичко бележење и сабирање врши се бев погрешке ; и 3. све се операције сврше брже но да се ради са људима.

Машине за рачунање су многобројне. Навешћемо три врсте : 1. Машину за сабирање ; 2. Машину за многоструке употребе ; и 3. Машину за делење.

Користи од машина за сабирање су следеће: 1. Велика уштеда у времену ; 2. Рад је јасан и добро израђен ; и 3. Апсолутна тачност.

Машина за многоструке употребе (најчувенија је марка »Па Ми ћоппајте«) врши све аритметичке операције: сабирање, одузимање, множење п делење.

Користи од ње су врло великем састоје се: у уштеди у времену и труду и у тачности у резултатима.

Машина за делење је од врло велике користи не само за делење већ и за обрачунавање процената и за све остале операције, које се употребљавају приликом груписања бројних података.

Ту

Четврта фаза: експозицтја (пзлагање, представљање) факата

(дескриптивна статистика).

»Статистичка експозиција састоји се у груписању и представљању података ради публикације. Предмет јој је да групише хомогене податке тако, да њиховим скупљањем фрапантно покажу извесни резултат и да се тенденције факата оцртају довољно јасно«. Према Јићп-у, два се циља постизавају експозицијом факата.

Први је : да се човечији дух фрапира извесним резултатима. Ово је потребно да би се поједини резултати јаче истакли и подвукли, да би се на њих бацила јача светлост и тиме успело да фрапирају човечију меморију. Познат је факат да оно чиме је човек изненађен, т. ј. да оно чиме је пажња јако привучена застаје трајно у памети; .

Други је циљ: да се тенденције феномена јасно издвоје. Н. п.р људи се рађају, венчавају се, равводе се, убијају себе и један другога, селе се, исељавају се, умиру, — то су све разне