Ekonomist

204

пожењевше, видевше и от иних руфетов, како предел мајсторски имају. Зато и они попекаше от нашего смпренија потвердителноје наше писаније своему мајсторскому урежденију. Наше бо смтреније видевше мајстори, јако без својега учрежденија бити не могут: того ради по уставу ниному повељевает п наше смпреније вејем вам руфета табачкога мајстором п калвам, и всем осталим шегртом — јако да сме ниже писаније добре чувати и бљудети имате. ит. M. |

Ко, ув то, жели да проучава старост наших еснафа п њихову организацију, страшно ће погрешити ако им аналогију буде тражио у Француским еснафима ; аналогија се њихова налази у уређењу еснафа у Византији, па се тамо и порекло њихово мора проучавати. Тада ћемо, несумњиво, утврдити : да смо дружсине (еснафске) имали и пре краља Милутина, а да је краљ Милутин само закон о њима дао.

Добро би, у осталом, било, да се овоме проучавању посвети Академија Наука; не би, онда, она морала лутати, као што данас, у томе питању одиста лута.

+ Гласник Српског Ученог Друштва, З-ги одељак, књига шеста

да

стр. 36 m 37.

Драгиша Лапчевић.

Sta znači cenlrala novčanih zavoda

Teške privredne prilike u našoj zemlji bile su predmetom toliko rasprava, kongresa ı najozbiljnijih razmatranja, da Je već i previše Loza bilo. Ljudi, kojima nije do praznih riječi ı do vječitih rekriminacija, moraju se pravom pitati, zašto Je ministar (ppovine zadnju ankelu u Beogradu sazvao i zašto je mije unatoč neočekivanog dobroga odziva iz najpozvanijih krugova sačastio svojom pristunošću. Koliko smo informirani, ministar Dr. Rrajačt izostao Je radi vrlo važnih ı hitnih poslova, koji nisu trpeli odlaganja. Čitav niz mjera, projekta i elaborata, koji duboko zadiru u ekonomski život i u našu admuinistrativu, dijelom je izrađen, dijelom se ima izraditi pod meumornom, upravo čudotvornom ambicijom mašeo muiniskra za ippovinu ı mdustriju.

"Teško da ćemo naći sličnu pojavu ma u kojem deugom minislarstvu. Jedino se Još u minislarstvu linancija pumom parom 1 u zalsla velikom stilu vadi.