Ekonomist

805

Daleko smo od toga, da ne bi pozdravih svaki intenzivni rad ı svako ozbiljno shvaćanje onih zadaća, keji se naravnim tokom prilika ı potreba koncenitriraju u ministarstvu trgovine ı indusirije. Ne možemo zatajiti, da nas u neku ruku ı zabrinjuje ta hiperprodukeija, taj — kako bi rekao — novi reformatorski duh. Evo — zašto! Mi imamo raznih manjih pitanja ı zakona, koji su nam od vitalne potrebe. Trgovački svijet godinama čeka a ne može. da ıh dočeka. Sa nešto malo dobre volje davno su morale Diti legislativno riješeni. Medutim šta vidimo? Ova, pitanja koja nijesu baš krupna, no vrlo važna, tretiraju se dilatorno nekim naročitim pasivitetom, a za druge velike probleme, za kojih nam ostvaranje očito manjka konsolidacija općih prilika, mi smo gotovi пета зуе 1 sva — ma papiru. /nm magnis oolutsse, to Je deviza о. Dr. Krajača dok mi kažemo, da je najtežji ı najplodniji rad, današnjice sifmi тад, ona} rad, koji neposredno utiče na privredu i neprocjenjive Joj koristi daje svojim neposrednim ı brzim efektom. Raditi na ovom polju znači mantfesttratt spoju oolju u pračcu najprobitačnijeg ı najsunijeg rada, a baviti se dalekosežnim problemima bez adekvatnog swdjelovanja seih pozvanih faklora znači istrošiti se u sterilnom u najmanju ruku pak preuranjenom radu. | Sa ovoga gledišta mi ne možemo bez skepse prosuditi rad ministra |l)r. Krajača kao muiciatora raznih dalekosežnih osnova.

U javnosti pobuduje naročitu pažnju zakonski projekat o zaštiti ulagača, koji Je u svim potankostima poznat samo пајužem krugu interesovanih lica ı inštitucija. Gosp. Kukla kaže da je tvorac ove Osnove 90Osp. ministar tirgovime ı mmdustrije ı da se sada radi na njevovom dotjeravanju prije nego što bude objavljen. Po njesovom mijenju donijeli su neki listovi već lani, a isto tako ! педаупо Сјапке гпаршттате kako izgleda sa strane novčanih zavoda, kojima se unaprijed izjavljuje, da je uvođenje propomirane revizione centrale nepotrebno ı bezkorisno ı da predstavlja napadaj na naše novćarstvo..” Nadalje veli baš s obzirom na dobre zavode, da je za njih uvođenje proponirane revizione centrale nepotrebno, te nemaju apsolutno razloga da se bune protiv osnivanja centrale novćanih zavoda, „Jer njima takova centrala ne može nahuditi”.

Govoriti o inspiriranim člancima znači u neku ruku izraziti apriori sumnju u objektivnost autora, koji su pisali o predmetu, koji je vrlo komplikovan ı vrlo delikatan. Ne čini nam se umjesno stigmatizirati suprotna mijenja autora pred javnošću kao „inspirirane”. Još manje se možemo složiti sa g. Kuklom u tome,

EFROHOMIICT 53