Ekonomist

212

превоз робе на свима пругама жељезница у држави. У саобраћајним аналима она ће остати као први степен еволуције југословенских жељезница. Јер, у поређењу са претходним тарифским режимом, поредак уведен у живот ! октобра минуле године преставља излазак из мрака у светлост, први корак једног болесника у стању звапочетог физичког опорављања. Ваља се сетити само једне ствари. Наиме, био је пре тога времена мали и незнатан број стручњака пи привредника који су се умели и могли снаћи у оном чудном сплету воварине са прекидом, шарених класификација са вавилонском филологијом и безбројних ситних и крупних рефакција заснованих на гомили прописа и наредаба, често нејасних, често тајних а каткада и контрадикторних са законским појмовима.

Све је то прошли октобар покопао, да се тиме баве, ако хоће, каснији историци.

Међутим та нова тарифа била је још далеко од савршенства. То се је показало одмах на примени. Повлашћени ставови и правци испољили су повратна дејства чију појаву законодавац и тарифски стратег није могао благовремено да предвиди. Не зато што није умео или није хтео, већ просто зато што није могао. Јер, тарифска техника је само нервни систем покрета и превирања у привреди. А до кога је степена то био случај са нашом државном средином није потребно нарочито истицати. Отуда је много тешкоћа пословне и трговинске природе олако и пренагљено приписивано фискалистичким тежњама саобраћајно-тарифске политике. Сметало се сума да тежак положај извесних грана народне производње у односу на унутрашњу потрошњу и извоз није био увек таршфски проблем, већ проблем осталих делова и недостатака опште привредне политике : трговинских уговора, пореза, администрације, царина и осуства научне организоције таквих грана делатности.

Не може се рећи да су званични кругови на врховима саобраћајне управе остали потпуно глуви п равнодушни према свима тим појавама. Од како је Тарифски Одбор образован и од како је на њега добрим једним делом пребачен посао око проучавања практичног ефекта тарифских ставова за поједине артикле, постало је јасно да се унифицирана тарифа мора коренито мењати у своме основном склопу, пи то шта више не чекајући да се сврше радови око утврђавања тачног режијског става п потпуне статистике промета.