Ekonomist

иу Ри

827

центра која би морала бити повезана са морем. Једну повољнију везу са нашим главним лукама него што је веза преко Уне, добила би Војводина једино изградњом пруге Бачка ПаланкаДунав—Сава—Бјелина са спојем на пругу Београд— Сарајево

— Сплит како је предлаже јужно-амерички консорциј, ну та

пруга дошла би прескупа и прелазила би нашу моменталну финанцијалну снагу. Ну у сваком случају Војводина, наша најбогатија провинција гравитира ка једној луци, сјеверног и средњег Јадрана у првом реду ка Сушаку и Сплиту, а никако на једну јужно-далматинску луку као што је Котор и Дубровник, У књизи инж. Миленковића на страници 107 приложена“ табела о раздеоби наше државе у разне зоне наших пристаништа тако је израђена да нам најбоље показује са којом је неовбиљношћу израђена читава основа о изградњи наших жељевница, како ју предлаже инж. Миленковић и како ју је бару главноме и усвојила краљевска влада. Ту чак и Винковци спадају у зону пристаништа у Котору премда им је Сплити Сушак ближи за најмање 250 километара. У.

Жељевничка пруга која ће водити на Јадран, ако ће имати довољан промет, морати ће настојати да што повољније веже наша пристаништа на нашим пловним ријекама са једном или више наших лука. Једино код једног таковог повољног споја можемо очекивати, да ће она да наврне на себе и нешто транзитног промета, који би се онда прекрцавао у нашим ријечним пристаништима. За евентуални извоз жита преко наших јадранских лука, у што ми заправо не вјерујемо, треба наше ријеке, преко којих се и одвија добар дио тога промета, повољно везати са том пругом.

Пруга преко Котора везана је са Дунавом код самог Београда па према томе њена је удаљеност од Дунава до Мора 591 километар. Са Савом је веза нешто повољнија, будући да даљина Шабац-Котор изнаша тек нешто преко 500 километара.

Пруга преко Уне и Сплита везана је са Дунавом најповољније код Вуковара у удаљености од 541 километар, дакле је овде веза за 50 километара ближа него што је Дунав— Котор па према томе за промет Јадранско Море.

Дунав пруга преко Сплита одговара знатно боље. Што се тиче промета Сава— Море та је веза са Сплитом и Уном удаљена до