Ekonomist

87

прво то, а друго нисмо у стању јон да у пуној мери искористимо непамерно богатство наших поља. Култура цереалија и њен успех не лежи у нашој руци, већ у руци поднебља и његових ћуди. Овоме је много крива гломазност пољопривреде и њена тромост у развијању. Али и поред тога код нас и само у једној деценији њен крај гледа готово са подемехом на њен почетак. Тетко се може дати тачан суд о прогресивном развоју, када се у њему учествује. Тешко је дати општи тачан суд на којој се тачци у датом моменту стоји у томе развоју. Тешко је због гломазности, огромности и разноврсности. Када се даље узме у разматрање овакво варирање просечних приноса, оволика зависност пекључиво од влаге; не може се акцептовати гледиште о пспрпљености наших поља, а које се овда: онда чује у јавности. Ми до сада немамо никаквих података о бактеријама наших земаља. Не може једна исцрпљена земља у једној години дати рецимо !0 а у другој 20 под истим условима обраде п неге усева. Није она исцрпљена већ је друго нешто по среди. То нешто треба проучити и испитати темељно а на првом месту питање влаге. Сваки зна да наши приноси просечно зависе цигло од летњих киша.

Махуњаче. —— Међу махуњачама пасуљ стоји на прво место. Овоме доприноси поред трговине и исхрана народа. Оно што је за немачки народ кромпир, то је за нас пасуљ. Све су сорте одличног квалитета. Селекција или какво одгајивање није спровођено. Али ипак су се извесне сорте истакле. Оне су добиле своје навиве по крајевима као Градиштанац, Тетовац, ресавски и т. д. Највише се гаје беле сорте. Све су оне или чучавци или приткаши. По крупноћи најситнији је тако звани цацарица а најкрупнији Тетовац и Градиштанац. Овде онде се гаји и долихос под именом пасуљица. Он даје одличне резултате и врло је укусан (Ресава). Својим зрном подсећа донекле на соју. Пасуљ друге боје мање се гаји и нерадо једе. Он једино може доћи као б60ранија у обзир. Извесне сорте увезене служе махом у ту сврху (путер боранија). Далеко је већа производња пасуља као узродице од гајења пасуља самог за себе. У колико се гаји више као узродица у толико мање сам за себе. Ово је логична последица народне потребе у пасуљу и уобичајене количине производње и извоза. Култура пасуља требала би имати много већих размера и ради извоза и необично доброг успевања а са тим у вези и због његовог утицаја на побољшавање земље. Начин гајења