Ekonomist

448

naročito onom koji ne zna o čem se radi pa odjedared naiđe na jednu dosad nepoznatu luku „,Vranjica” koja bi se isto mogla i nazvati „Solin” ıli „,Duje”.

Iz ovoga se dade zaključiti, da u ribarstvu nije bilo napredka, dok je saobraćaj putnika porastao za 20% prema 1925. Kod robe rezultat je vrlo različan po raznim našim lukama, ali zbog štrajka u Engleskoj izvoz našeg ugljena u Italiju preko Metkovića i Šibenika porastao je do najvećih srazmerai na taj način mnogo uticao na povećanje prometa robe tih dveju luka. U manjoj meri је tome doprineo ı uvećani izvoz građe ı drva za gorivo, a za Šibenik još ı bauksita. Sušak je baš zbog smanjenja uvoza uglja iz Engleske u toj godini spao i s obzirom na tu nenormalnu pojavu ne može se 1996. uzeti kao vrlo pouzdana baza za procenu veličine lučkog promota. 1925. god. daje tačniju sliku, ı ako zbog uvoza reparacijskog materijala ona je mnogo uticala na uvećanje cilre Sušaka. Valjda će nam 1927. da dadne merodavniju sliku normalnog kretanja robe i lađa u svim našim lukama, a Upravi Pomorstva hvala na njezinom trudu da nas drži obaveštene o razvitku irgovine ı saobraćaja u našim lukama.

Nemačka i jugoslavenski zemljoradnički proizvodi

Od Richarda Gersona, Breslau

а. R. Gerson, član jedne velike firme u Breslavi, koja se bavi kupovinom cerealija, bio je ljubazan da nam izloži svoje gledište o trgovinskim odnosima između Nemačke ı naše zemlje. U ovom trenutku se pregovara u Berlinu radi zaključenja trgovinskog ugovora, te je ova slvar aktuelna. Uredništvo.

Početak nemačko-jugolsavenskih pregovora o trgovinskom ugovoru. prate svi nemački privredni krugovi s najboljim željama.

Nade, koje se s ove ı one strane stavljaju na zaključenje ovog ugovora, su mnogostruke i različite; već prema temperamentu ı poznavanju prilika leže one između zaista mogućih ciljeva ı ciljeva uplivisanih željom, koji stoje suviše visoko. |

U krugovima Jugoslavije, koji se bave izvozom poljoprivrednih proizvoda, poimence žita, kukuruza, otpadaka mlinarske