Ekonomist

452

тона, и она је данас нешто повећана : године 1924 износила је 15.061, а 1925 год. 12.700 тона. Емери се експлоатише на острву Накесосу, и његов главни конкурент у свету је анадолски емери. Сумпора има на острву Милосу и у Пелопонезу. Никел се налази у Локриди и Виотији. Његови рудници су 1918 године дали 20.577 тона руде, али је потом продукција нагло пала. Године 1925 закључена је између грчке државе и енглеског друштва Тће Middle East Development Corporation Ltd једна конвенција у циљу рационалне експлоатације и прераде те руде, па се може очекивати да Бе богати лежаји никла постати важан извор прихода ва Грчку.

Грчка има многе камене мајдане. У околини Кавале, на Халкидику, у Фокиди и Атици вади се одличан гранит. Али Грчка има нарочито мајдане мрамора,који дају разноврсне фине врсте овога драгоценог камена ва грађевинарство п вајарство. Мајдани на Пенделику чувени су још из Старога века са свога белог мрамора, од кога су подигнуте главне атинске грађевине. Они су п данас најважнији, ј ер дају сами једну трећину од укупне продукције, односно преко 1000 кубних метара годишње. Најлепши мрамор је међутим на Паросу. Његова белина је потпуно чиста, док пенделички има прелава на жуто. Финоћом зрна не надмашује много Пенделик, али је овај много тврђи и тежи за рад. Химет даје мрамор сивкасто-плаве боје, који се мање цени и који је некад служио за надгробне споменике сиромаха. Зелени мрамор налази се у Тесалији и на Тиносу, црвени у Монију, јасписових боја на Скиросу, црни у Артосу. На острву Наксосу добија се бели мрамор са крупним зрнима. На Евији, мајдан Колонес даје сасвим бео мрамор, а мајдан Трисвукес пегав-црвено и жуто. Острвце Валакса има разнобојан мрамор. |

Грчка производи знатне количине морске соли. Велике солане код Волоса и Анависоса, на Левкади и Наксосу, експлоатиту се у државној режији, али има и приватних соланаГодишња продукција соли сада достиже 40.000 тона и задово. љава потребе, а може се и повећати за извоз. Најзад, Грчка има и минералне изворе. Познате су премда, не довољно уређене, бање Едипсос на Евији, Лутраки на коринтском заливу, Килини на ахејској обали, преко пута Закинта. Извор »Сарива« на острву Андросу даје, ако не богату минералима, ону укусну киселу воду, која се много троши у старим областима. Грчке, где делом замењује рђаву пијаћу воду.