Ekonomist

O OU НЕ | - 587

Бања ове таксе. Овога пута дате су широке повластице школским управама и универзитеској и у опште школској омладини, јер су им од плаћања ове таксе ослобођени, не само концерти и забаве приређене у школским локалима, већ све то, па чаки кинематографске представе, само- ако се приређују у корист ученика или њихових друштава. Неће се у будуће правити пштање ни од тога где ће се све ово приређивати, изузев једино кинематографских представа, које се не могу приређивати у туђој режији и у локалима сталних предузећа којима је кинематографско приказивање професија, па и то једино стога да би се избегле могуће злоупотребе.

Још штре повлашћење добило је друштво Црвеног Креста п његови пододбори, јер се ослобођење протеже на сва приређивања. Уз соколска друштва ослобођење су од плаћања ове таксе и вежбе и забаве чета извидника (скаута) и планинки и трке кола јахача и касачких друштава, Исто тако ослобођени су и концерти и забаве инвалидских удружења и добротворних удружења у корист друштвених циљева, а позоришне пред“ ставе просветних (изображевалних) друштава и сеоских чи таоница плаћаће у будуће у име ове таксе само 10% по Tau. |. овог тарифног броја.

Да би се извела друга намера, т. ј. да би се принос од овтаксе обезбедио, пржава је узела на O да она штампа и прое даје улазнице за кинематогр

будуће она ће штампати улазнице и пене их сопетвеницима предузећа, наплаћујући од истих поред одговарајуће таксе из овог тарифног броја још и износ трошкова око израде.

То је регулисано новом У а напоменом која гласи:

уУлазнице за биоскопе даваће у штампу искључиво Министарство Финансија — Генер. Дирекција Пореза — и издавати их преко надлежних државних благајница биоскопским предузећима наплаћујући унапред, поред законске таксе, и трошкове око штампања улазница.

· Дан увођења ових улавница и остало прописаће Министар Финансија правилником. Ко после тога буде употребљавао друге биоскопске улазнице биће кажњен са 500—10.000 динара. поред неплаћене таксе«.

У истом смислу допуњен је п члан 103. правилника који иде ув овај тарифни број.

Вредно је напоменути да је већ прва примена ових прописа о ослобођењима указала на неке нежељене покушаје, услед