Ekonomist

НЕ =- | == E 585

'OHOTa IIa HeMIUT B8OBy »Vollisozialisterung«, mpernopuma mpea терминологији M axa Webera y »Planwirtschatt« mw примила облик привредног »јединства«.

Савези економија такође могу бити подељени на више врсти. По свом се облику и правној природи они могу делити на уговорне савезе и савезе који имају облик нарочите економије која се за разлику од унитарне економије може назвати савезном економијом. Први представљају просту погодбу, т.ј. уговорно удружење економија: економије ву при том везане једна Ba другу унутар савеза, док споља свака наступа самостално. Правно то је гостећав у смислу општег грађанског права. У смислу техничке организације они се одликују тиме, што обично имају нарочит специјал орган који води привредне операције у име савеза. Савези друге врсте, остајући по свој економској природи савезима, правно су формирани у виду нарочите економије, на име у облику друштва или друге срганизације. Технички они- имају нарочити орган који у име савеза води привредне операције за чланове савеза. >

Како уговорни савези, тако и савезне-економије могу бити, исто онако као и унитарне економије, по карактеру својих субјеката љгриватни и јавни. :

Овако се могу класифицирати различне врсте привредних организација. Наведена класификација даје само чисте типове, у животу пак постоји мноштво мешовитих и прелазних (на пр. акционарскодруштво, чији су један део деоничараприватна лица, а други — држава). Али ова схема »идеалних типова« привредних организација која је састављена на основу проучавања равличних облика ових организација, помоћиће нама да нађемо одговор на питање о задругама које је постављено у почетку овог чланка. За ово је потребно, узимајући у обзир природу задруга, решити, да ли се оне смештају у коју год од рубрика изложене схеме и, ако се смештају, то у коју.

Да се још више припремим за такав класификациони рад и протумачим нека спорна питања, ја ћу најпре извести ову анализу над картелима и другим врстама »савеза подуветника«, са којима, као што сам напред казао, неки најмодернији писци "сравњују задруге. При примени своје схеме на савез поду"ветника ја Бу се служити RH. Бле! талптовом анализом тих привредних организација.

__ Прегледајућиовеорганизације можемо разликовати следеће њихове типове :