Ekonomist

549

Г. Соколников је ставио себи у задатак да прикаже конференцији привредно стање С.С.С.Р. узроке и факторе тога стања п изгледе даљега развитка. По његовим речима то стање је данас у главном релативно задовољавајуће. Поред свег тога што је за С.С.О.Р. мир почео не 1918. године него тек 1920., поред свих несимпатија, неповерења па чак и отворених анимозности и борби иностранства против совјетског режима, Совјети су успели да подигну привредни развитак на предратни ниво, а у извесним гранама да га чак и премаше. Значај овога потпуно се може схватити тек ако се има у виду да је индустријска производња у С.С.О.Р. била пала у ранијим годинама олокаде и војних интервенција на 18% предратне производње. Док је 1913. године вредност укупне индустријске производње била 7 милијарди рубаља, у 1925-6 она је достигла 7 милијарди 360 милијона, а ове 1926-7 године треба да пређе 8 милијарди. Огромне суме из државног буџета троше се на подизање нових и на реновирање или проширење постојећих предузећа. Владајуће масе одлучно настоје да у најкраћем времену ликвидирају искључиво аграрни карактер совјетске привреде као и застареле облике индустрије, наслеђене од предреволуционарног режима.

Главне методе у привредној политици Совјета су следеће:

1. Привредни органи С.С.С.Р. доводе у склад програме свакога предузећа као и читавих грана производње. Сада се ради на изради тих складних програма за читавих пет година унапред.

2. Успоставља се најлепша вева између науке и свих привредних делатности. У томе циљу на пример већ 1918. године основан је институт за хемијска испитивања, данас пак таквих инситута има 31. ;

3. Радне масе града и села имају пуну иницијативу у економској обнови и та се иницијатива помаже, потстиче, и дала је и даје лепе резултате.

У агрикултури, услед приватнога поседа, интервенција државе је посредне природе. Па ипак ту се јасно показало да је сасвим могуће да ситан приватни посед лепо постоји поред велике социјализоване привреде. Вредност пољопривредне промзводње у 1913. години била је 11770 милиона рубаља, 1925-6 гона 11.800. милиона, а ове године достиже суму од око 11.900 милиона. На жалост пољопривредни кредит не постоји у до-