Ekonomist

Priložene bilanse, posmatrane sa ovih gledišta, pokazuju u pogledu poslovnih plasmana da su u pozicijama krediti ı hkyidna sredstva plasmani skoro potpuno iscrpljeni, iz čega se može stvoriti samo općeniti ı predhodno hipotetični zaključak, da su se plasmani Saveza faktično kretali u smerovima koji su malo prije navedeni. Potpuniji ı sigurniji zaključci bi se mogh dobiti kada bi u bilansima pozicija krediti bila detaljirana. Ali mi u slučaju kada bi bilanse bile toliko jasne ı iserpive kako to uopće mogu da budu, ne bi se, naravno, u njihovim podacima imalo dovoljne рофосе da se plasmani potpuno uspješno podvrgnu kritici, nego su za OVO potrebni naročiti podaci i naročita vrlo opsežna istraživanja. Analoono vrijedi i glede kritikovanja konačnog poslovnog rezultata. :

Najzad hoću samo da napomenem (jer se samo po sebi razumije) da se prigodom interpretacije bilansa moraju imati u vidu i oscilacije kojima je naša valuta bila podložna sve do nedavno, a koje su bile tako velike da bi se u bilansama morala zapravo provesti potpuna valorizacija, t. J. sve pozicije u syima bilansama morale bi se svesti na jednaku valutu (na pr. na zlatnu predratnu ili na valutu prema paritetu dinara na dan 51. XII. 1995.) i na taj način doći do pozicija koje se smiju međusobno porediti.

: ТУ.

Iz karaktera saveza kao organa fedcracije koju oni predyode proizilazi da se ni u pogledu bilo kojega poslovanja saveza ne može reći zadnja riječ, ako se nije uzeo u obzir rad cjelokupne organizacije (lederacije), dakle pored rada saveza ı rad njegovih zadruga. Već zbog toga trebalo bi sada izneti podatke o privrednom radu zadruga iz istih godina iz kojih potječu podaci o privrednom radu saveza, te nakon toga dati u nekoliko krupnih poteza generalnu kritiku ovoga rada i lime bi ovaj prikaz bio barem kako-tako zaokružen. Međutim zaostalost u pogledu zadružne statistike ne omogućuje da se ide tako daleko, pa stoga ću na završciku da napomenem samo slijedeće.

Od zadrugarstva bilo koje vrsti zahteva se da realizuje princip samopomoći i to u dvojskom pogledu : kao metodu. t. J. kao kardinalno poslovno načelo, te kao objektivirani živi sastojak u ustanovama svoje interesne slere. To se zahteva s pumim opray-

danjem, jer samo ono što rezultira iz samopomoći može da važi а i