Ekonomist

757

kao elemenat prekaljen u borbi i sposoban za pun život, za daljnju evoluciju. Ovaj zahtev potencira se katkada u toliko, da Je bilo “i da ima zadružnih organizacija (kao na pr. u Njemačkoj Savez Šulee-Delićev i njegove zadruge), koje principijelno otklanjaju svaku stranu pomoć (na pr. pomaganje od strane države) pa makar ova imala najpoštenije namjere.

Ali baš u ovome pogledu postoji interesantan paradoks koji se sastoji u tome, da se od jednoga pokreta (zadružnoga pokreta) koji je i po mišljenju nekojih odličnih zadružnih ideologa (na pr. Tucan-Baranowsky) pokret iniociran odozgor, traži da predstavlja utjelovljenu samopomoć : dakle da ima u sebi sva obelježja pokreta koji je organskim načinom izrasao odozdol iz samih mnarodnih gomila.

Ne ulazeći u pitanje da li je i u koliko Je tačan nazor ovih zadružnih ideologa, svakako stoji da se u mmogim zemljama (možda u većini zemalja) nije čekalo da se zadrugarstvo pojavi i razgrana organskim evolucionim putem odozdo, nego še Je smišljenim i energičnim akcijama izerađivalo zadrugarstvo odozgo”, u sigurnom očekivanju da će se ovim načinom stvoreno uraski u sredinu (milje), t. J. da će se tijekom vremena ovako veštački izazvan pokret pretvoriti u pokret podržavam ı hranjen odozdol.

Slovenačko zadrugarstvo nije autohtono kao zadrugarstvo песо je u počecima bilo više nacionalni pokret na privrednom podrućju. Tek kasnije se unašaju u ovaj pokret od strane Dr. Kreka i njegovih sljedbenika tipični socijalni zadružni elementi za zadrugcarstvo, pa se, paralelno sa infiltrisanjem pokreta ovim elementima, zbiva i urašćivanje pokreta u slovenačku sredinu. I ova dvostana translormacija, t. J. transformacija u zadružmni pokret i transformacija u pokret koji biva podržavan odozdol, dala je rezultat kojim se Slovenci mogu danas sa punim pravom ponositi, naime da u mjihovom zadrugarstou samopomoć nije puka fraza kojom se operira u jaonosti u souma zgodama, nego da je ŽL0I elemenat, da Je srž ı kreatuona baza.

Ing. Ivan M. Varga, revizor Glaynog Zadružnog Saveza, Beograd.