Ekonomist

758

Zaštita ulagača i odgovornost upravnih organa dioničkih društava

Pitanje zaštite ulagača u uskom Je savezu s pitanjem odgovornosti organa dioničkih društava. Istina Je pače da se ne bave samo dionička društva s primanjem uložaka, i da se odgovornost. upravnih organa tiče svih vjerovnika dioničarskoga društva, 3 ne samo ulagača, ali o valjanoj zaštiti ulagača kod dioničkih društava ne možemo govoriti ako nije vređeno pitanje odgovornosti upravnih organa. U koliko ću se tečajem svojih razlaganja baviti s odgovornošću upravnih organa dioničkih društava bavit ću se tim samo u odnosu prema ulagačima, tim vaše što je g. proti. Dr. Milan Škerlj kao referent pitanje odgovornosli upravnih organa uopće — temeljito ı opsežno obradio.

Prije nego pođemo na raspravu ove teme moram postaviti pitanje, da li je uopće potrebna kakova posebna zaštita ulagača ı nije li ulagač baš takav vjerovnik kao svaki drugi.

Odgovorit ću u kratko, da je ta zaštita potrebna, i to s razloga što smo zemlja sa malim kapitalom 1 sa slabo razvijenim smislom za štednju. freba u Jednu ruku naučiti ljude da štede, u drugu pak ruku one kapitale, koji kod kuće besplodno pohranjeni leže, putem banke svojoj svrsi privući. Da pak ı jedno ı drugo postignemo moramo ulagačima pružiti mogućnost, da s punim povjerenjem sVOJ novac koristonosno u banku ulože, ı da ım pružimo garancije, da mogu svakovremeno do svojih novaca doći.

Apsolutne sigurnosti za uloške danas Još nigdje nema. U koliko bi se takova mogla postići, to Je moguće samo ondje, gdje je provedena dioba po vrsti poslovanja ı gdje se uložnim poslovima mogu baviti samo čiste depozitne banke, štedionice ı kreditne zadruge sa strogo ograničenim djelokrugom, dočim je poslovnim bankama primanje uložaka na štednju uopće zabranjeno. Takova je dioba banaka savršeno provedena u Engleskoj ı u Americi, Lo donekle u Francuskoj i Švicarskoj, dočim u držayama srednje Bvrope prevladava lip mješovite banke, koja se uz sve ostale bankovne poslove još ı uložnim poslovima bavi.

Kod nas nije moguće primanje uložaka samo na čiste depozitne banke ograničiti, a ostale banke isključiti. Kako sam već gore rekao niti imamo mnogo kapitala, niti štedimo. Svako j su

1 Moreferaot Ота. Мптозфаба Pramića, odojetnika u Zagrebu odrmšan па kongresu pravnika u Sarajevu 98.—96. IAX. 1997. god.