Ekonomist

788

10. Конвенције о заштити малолетнит ш неспособнит.

И ово је питање уређено у многим консуларним конвенцијама. Тако уговор франпуско-швајцарски од 15. јула 1869., и у Хашким конвенцијама од 12. јуна 1902., и 17. јула 1905.

11. Конвенције о праву удрушсивања.

ЈУ овоме погледу принцип асимилације странаца са националнима усвојен је данас у ошште свуда где је радничким удружењима призната легалност. Међутим извесне земље ограничавају ово право у погледу администрације мешовитих удружења или сних која су састављена искљу“ чиво од странаца. Ови су у том случају или искључени из управа или су за ступљени у извесним пропорцијама.

Општи уговори праве често алузију на радничке удружења. Тако у уговору о раду између Италије и Луксембурга од 11. новембра 1920. г. Али још нема нарочитог уговора о праву удруживања и коалирања. радника.

Уговор између Италије и Чехословачке од 28 марта 1924 предвиђа. закључење посебног уговора о једнакости у поступању са страним радницима као и са домаћим, а специјално у погледу.слободе удруживања п професионалних организација.

19. Споразуми о националности исељеника.

По уговору између Сједињених Држава и Шведске и Норвешке од 96. маја 1869., поданици Шведске и Норвешке који бораве 5 година без престанка у Сједињеним Државама сматрају се као да су постали амерички грађани путем натурализације и обратно. Сва ова натурализована лица кад се врате у своју земљу порекла могу бити прогоњена и осуђена за. преступе учињене пре њихове емиграције. но не и Ba (aga? што су емигрирала. Тако исто и конвенција од 21. марта 1860 између горњих земаља. о екстрадицији злочинаца и бегунаца.

Уговор између Сједињених Држава и Немачке од 22.фебруара 1868 предвиђа : да сваки Немац после 5 год, бављења у Америци сматра се као амерички грађанин и обратно. Кад се тако лице које је постало амерички грађанин врати у своју домовину стиче понова своје старо поданство, ако докаже да нема намере да се врати у Америку; а ова намера сматра се да постоји увек кад пробави 2 године у Немачкој понова.

Слични уговори закључени су и између Сједињених Држава и Белгије 16. новембра 1868; Мексика 18. јула 1868; Велике Британије 13. маја 1870; Аустроугарске 20. септембра 1870; Данске 1871; Хашти 22 марта 1902.

La. Конвениије о пасошима и пограничним полициским мерама.

Споразум између Немачке и Данске од 20 маја 1926 предвиђа укидање обавезне виве за поданике једне земље кад путује у другу. По овоме споравуму радници који немају дозволу за рад не могу бити примљени у другу земљу.

14. Санитетске конвенције.

Обично се односе на све путнике, Изузетак је са конвенцијом између Италије и Уругваја од 4. маја 1914 год. по којој обе владе резервишу право да донесу специалне мере за бродове који се налазе у рђавим хигијенским приликама, или су неподесни. Не сматра се као неподесним исељенички