Ekonomist

789

брод који долази из једног италијанског пристаништа, има на истом исељеничкот комесара, кад има инсталације предвиђене италијанским и уругвајсвим законима о исељавању и обавезне апарате за дензифекцију, и да број емиграната и путника не прелази максимум предвиђен по закону.

(Свршиће се)

Душан М. Јеремић.

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА

Из праксе државног савета по финансијским споровима

IT. С. М. из Београда као пуномоћник своје супруге, изјавио је тужбу Државном Савету против решења Министра Финансија од 7-11-1927. г. Бр. 3862 због разреза пореза. То решење Министра Финансија гласи: »С. М. из Београда жалио се про“ тиву решења среске финансијске управе у Сопоту Бр. 1377 од 10-Х1-1926. године, којом је ослобођен пореза и приреза са дин. 124.801.80 на плацеве и зиратно земљиште за раније H 1926. годину. Генерална Дирекција Порева равмотрила је како жалбу и ожалбено решење, тако и акта овога предмета па је нашта, да је решење противу кога је жалба изјављена на вакону основано и саобравно чл. 10, || и 12 закона о непосредном порезу, те се према наведеним а с обвиром на акта овога предмета има жалилац ослободити погрешно задуженог пореза на земљиште за раније године са динара 124.801.80. Стога а на основу чл. 120. закона о непосредном порезу, чл. 14 тач. 4. уредбе о организацији Министарства Финансија и чл. 20 пословника за пореску управу, Генерална Дирекција Пореза решава, да се предње решење одобри а жалба као неумесна одбаци«.

Противу овога решења Министра Финансија С. М. је изјавио жалбу Државном Савету која гласи: »..... пореска власт поревујући вемљишта која моја жена има у Младеновцу, поделила их је у двегрупеи створила могућност да протегне вредностекупље процењеногимања на имање јефтиније; иако се имање састоји из четири засебне целине по четири посебне тапије и свако ва себе ограђено. Груписањеи тако груписано имање неправилно је и штетно порезовано: било за државу, ако јефтиније процењено имање обухвати скупље, било ва порезаника, зко скупље обухвати јефтиније имање. Последњи случај је са имањем моје жене : парцела на плану означена бр. УП, придодата је парцели бр. УТ, на којој се налави кафана и наметнута вредност кафанског плаца, која износи 60 динара по м>, плацу преко