Ekonomist

7194

Према одлуци општинског одбора вароши Младеновца сва вемљишта на пројектованим а непросеченим улицама, а као што се види из уверења општине вароши Младеновца бр. 5418, парцела бр. У цела се налази на пројектованој улици, — процењена су по један динар од кв. метра. Значи, целу парцелу бр. У требало је порезати по тој вредности од ! динара. Пореска власт није тако поступила, већ је вреднсст плацева са улице бр. УГ распрострла и на ову парцелу, порезавши је до пројектоване улице, па и саму непросечену улицу, по вредности од 60 динара. Овај начин порезивања не може се правдати никаквим законским прописом а још мање начелом правичности. Парцела бр. У својом површином и ситуацијом чини засебно цело, кроз чију средину је пројектована улица. Њена крајна јужна граница, далеко је од улице бр. УГ преко 50 метара а од ново пројектоване скоро исто толико. По коме правилу овом другом плацу дубине скоро 50 метара не дати лице, већ га придодати плапу који изилази на улицу бр. У.»

О одлуци општинског одбора мора се водити рачуна. И кад је он донео одлуку, да се ова земљишта процењују по 1 динар, онда та одлука треба да се примени и на земљиште означено на плану бр. У. Ако се ова одлука одборска не би примењивала, онда је није требало ни доносити.

Пореске ће власти моћи све плацеве, сличне овоме, везати ва просечене улице и поревати их по вредности ових. То је лако, али није право да исту порезу плаћа плац који је удаљен од улице 100 метара, као онај који је на самој улици.

По коме је основу пореска власт порезала једно земљиште по вредности од ! динара, а улицу која треба да се просече и на коју се то земљиште наслања, по вредности од 60 динара » Изгледа да пореска власт не прави разлику исмеђу просечене и непросечене улице, већ их меће у један ред. Оваква једна класифика ација од стране пореске власти, не само да је неоснована већ је сасвим супротна одлуци општ. одбора, која је морала бити база ва класификацију ових земљишта. Поред тога ова и оваква класификација не одговара ни основном принципу за класификацију и порезивање земљишта, јер је несхватљиво и необјашњиво да једно и исто земљиште буде порезано "са оваке дијаметралним пореским стопама.

Кад се _пажљивије равгледа уверење општине вароши Младеновца бр. 5418 види се, да је парцела бр. У. на крају вароши; а према регулационом плану вароши Младеновца и ван грађевинског реона в. Младеновца. То ће се утврдити не само регулационим планом него и атрибутима верошким : осветљењем, калдрмом, водоводом и т. д. Свега тога парцела бр. М нема. За парцелу бр. УМ општинско уверење бр. 5418 тврди, да је на крају вароши и да је приход са ње као са земљишта виратног 11 реда.

Најзад, ради боље илустрације да је имање моје жене неправилно поревом оптерећено да наведем и то: да је бруто