Ekonomist

790

кога је пројектована а још непросечена улица и чија је вредност 1! динар по кв. метру. Како та два имања имају засебне тапије и различите вредности, засебно — одвојено јелно од другог треба их и порезати.

Од парцеле, овначене на плану бр. УП известан део експроприсала је Дирекција Државних Жељезница још 1923. голине и подигла на њему обртницу. Ту површину треба изузети и ослободити је државне порезе; међутим надлежна пореска власт то није урадила већ је и на то зељмиште раврезала порезу.

Поделивши сва четири у две групе — парцеле, Финансијска власт је на основу чл. 20. закона о порези, ослободила пореве свега 1000 м“, и ако се на сваком имању засебно ограђеном са посебним прилавом, налаве куће. Према напред поменутом члану свакој кући треба додати по 500 ме п ослободити порезе. Пореска власт то није урадила, већ је на две парцеле, кеко је она то поделила, ослободила порезе свега 1000 ма.

У чл. 7. пореског закона лимитативно су побројани објекти који се не порезују. Између њих налазе се баруштине и каљуге. И ако општина вароши Младеновца тврди у своме уверењу од 9. децембра 1925. год. бр. 5418, а овлашћени инжињер наводи у плану, који се у актима налазе, да на имању моје жене има баруштина п каљуга чија површина износи око 800 м“, пореска власт а сњом се солидарисало и Министарство Финансија, није се обавирала на доказе, већ је и тих 800 м= порезала као земљиште првог реда. Овај је разрев противан повитивноме законском пропису. 2

Према уверењу општине вароши Младеновпа бр. 5945 од 28. децембра 1925. гоцине, које се налази у актима ожалбенога решења, земљиште које постоји на ново пројектованим а не просечним улицама по регулацисвом плану вароти Млаленовца, грогењено јего 1 динар сд 1 ма. Из угерења општине вароши Младевовца бр.5418 од 9. децембра 1926. голине којесетакођеналави у актима, види се да су преко имања моје жене пројектоване али још непросечене две улице: једна преко парцеле означене на плану бр. У. а друга преко парцеле овначене на плану бр. УП. По тој вредности од ! дин. по метру требало је та два објекта порезати. Међутим тако није урађено. Перцела бр. УП није узимата у обзир за поревивање по вредности од ! динара по кв. метру, већ је цела порева поревана по вредности од 60 динара по кв. метру, и ако она целом својом дужином лежи на пројектованој а непросеченој улици бр. 3: По коме је начелу пореска власт овај плац, који скоро целом својом површином лежи на пројектованој улици, порезала по вредности од 60 дин. по метру а не по вредности од ! динера по метру 2

Парцела означена на плану бр. М. једним делом — њену северну страну од пројектоване а непросечене улице, поревала је по вредности од 1 динара, а другим делом — њено земљиште на супротној, јужној страни од пројектоване улице, по вредности од 60 динара.