Ekonomist

64

већ постепен, онда ти падови значе један плус у народној привреди, јер доприносе врло много појевтињавању живота, а то је циљ који мора бити пред очима свакоме оном који жели просперитета овој земљи. Међутим, досадашњи пад није тако велики да би досадашњим кућевласницима онемогућио редовно плаћање ануптета, што је други доказ противу тврђења г. Петровића да је Д. Х. Банка давала у маси тако велике зајмове т.ј. зајмове који су у несразмери са вредношћу имања,

Банка је у међувремену предузела две мере којима је циљ да с једне стране обезбеди своје интересе, а с друге да омогући дужницима тачно полагање анунитета. Прва мера је обустављање давање даљих тк. зв, краткорочних зајмова за зидање, с обзиром на то да је потребау погледу нових станова задовољења, бар за сада. На тај начин док се нова потреба не укаже неће се више повећавати број празних станова, чиме са онемогућује такође нагао пад досадашњих залога. Друга мера коју је Банка летос предузела била је претварање зајмова од 15 година на рок од 25 година, односно смањење каматне стопе и одговарајућег ануитета, И ако ова мера значи извесну финансиску жртву, Банка неће бити оштећена, јер је Банка у прошлој години пласирала огромне суме које ће јој у пуној мери накнадити па и превазићи разлику која би се иначе због тога појавила.

5) Г, Петровићу се не допада што се у Д. Х, Банци ради сувише ревносно п сувише брзо нарочито кад су у питању велики зајмови, Значи, да треба радити обрнуто, дакле, полако, развлачећи п бирокрашски. Међутим, истина је да се у Д.Х. Банци ради ревносно и брзо, али ми додајемо још ш савесно и тачно. И такав рад Државне Хипот. Банке подигао је кредит и поверење страних Банака и домаћих улатача и резултат тога рада имали смо прилике да изнесемо у овоме чланку. Методе, које г. Петровић индиректно препоручује створиле би од Државне Хипотекарне Банке ону хаотичну установу, стару Управу Фондова (пре 1898.) чију реорганизацију у модерну хипотекарну банку ми сматрамо као једну од најлепших творевина предратне Србије, Арон Алкалај.

Примедба Уредништва. — Радо дајемо места главном секретару Д. Х. Б. Госп. Алкалају, који је био и напозванији да о раду ове установе да један опширан експозе., За жаљење је што Д. Х. Б. не публикује годишње изтештаје о своме раду, те да би наша привредна штампа имала више података кад говоримо о раду ове установе.