Ekonomist

399

нашао за нужно волове или коње своје да прода, те да их другима замени, или ла прода плуг, или да прода рану, зграду итд, не могу му се овде никакве препреке на пут стављати, исто тако ако би земљоделац имао више земље него што закон овде наређује може он с том земљом располагати неограничено с погледом на 5 211. Зак. Грађанског.“

Што се тиче отуђења споредних зграда, питање је да ли земљорадник има права да прода само рушевину, грађу од зграде, или и зграду како постоји заједно са земљиштем. Мислимо да грађу од зграде може земљорадник продати у сваком случају, па било да се она налази у кругу заштићеног плаца било изван њега. А зграду са земљиштем може земљорадник продати само ако се она налази ван заштићеног плаца до једног дана орања и ван заштићене земље од пет дана орања.

П. — Право жене на отуђење имања.

Знамо да жена има неограничено право да располаже својом имовином. Само када њен муж или задруга у којој живи, нема куће и земље, или нема довољно, жена не може продати своју особну кућу с плацем до једног дана орања, ни толико земље колико је потребно да се и жени и мужу, односно њиховој породици обезбеди окућни минимум за заједнички живот. Све остало своје имање преко једнога окућног минимума може жена тада отуђити, па и у случају када са својим мужем има више пунолетних синова. „Из особног имања остаје као неотуђив највише само један цео окућни минимум у интересу само власника осопка, односно његове породице.

Ове две одлуке ниже показују нам гледиште судске праксе у горњем смислу:

1) 0. о. од 251У-1906 Бр. 4431:

„Погрешно је суд узео, да жалитељица не може да отуђи своје сопствено имање, зато што, сем имања које продаје, нема другог свог имања за уживање, већ мужевљево, — кад је, у овом случају, за могућност отуђења имања од стране њене довољно то, ако мужевљег имања које ужива, има онолико, колико тач. Фа. 5 471. Грађ. Суд. Поступка земљоделцу заштићава, пошто је дух ове одредбе... да земљоделац не остане без земље, као што сену тач. ! наводи, а међутим жалилац подноси уверење за доказ, да, поред имања које продаје, она као удова има на уживању довољно имања пок. јој мужа, тј. онолико колико закон њој и једној пореској глави штити.“

Кад удова која има обезбеђено уживање на имању свога мужа, има права да прода све своје имање, тим пре жена има исто право код живог мужа кад он има окућни минимум.

2) О. о. од 9-УШ-1906 Бр. 7316: