Fermenti i fiziologija
58
Акција пепесина поклапа се донскле с акцијом трипсина, пошто се беланчевине под утицајем једнога и другога Фермента претварају у протеозе и пептоне. Претпоставивши да даље претварање пептона у амино-киселине врши један Ферменат различан од трипсина (претпоставка која вероватно одговара истини) тада би се могло посумњати у различност пепенна и трипсина чије су- акције у ствари исте. Разна, акта показују пак да та два фермента нису истоветна, а ту долази нарочито њихово понашање према реакцији средине. Док је пепсин активан само у киселој средини, дотле је трипеин активан у киселој, неутрално и алкалној ередини, а најугоднија му је слабо алкална средина (0,59/, Соз Хај, Кисела средина од 29, НОЈ, врло угодна за пенсин, спречава потпуно. акцију рипеина. Док је слабо алкална "реакција најугоднија за први део утицаја трипсина на беланчевине, дотле је у другом делу, Т. ЈЕ претварању пептона у амино- киселине, најугоднија пеутрална“ средина каква је нађена у већем делу танкога, црева (ТЕ. Кибзећег), Тај бн се Факат могао узети у прилог гледишта, да пентонирање беланчевина -и претварање. тептона у амино-киселине припада различтим Ферментима. | | 5 | Огледи (5. Чећлећет-а и Теггое-а извршени у последње доба утврђују непобитно да у пачкреасном соку постоје два протеолитичка фермента, Чист панкреасни сок, кап што емо већ рекли, без утицаја је на праве беланчевине и постаје активан тек под утицајем ентерокиназе. Тај неактивни панкреаени сок хидролизује међутим пептоне. Затим, помоћу дијализе може се добити панкреасни сок који нема више утицаја на беланчевине чак и кад му се претходно дода ентерокиназа, док је активан на пештоне и без ентерокиназе. Према томе може се закључити да се у панкрелепоме соку налави један Ферменат сличан цревноме ерепеину, који претвара пептове у аминокиселине и који је активан у одсутности ентерокиназе. Тај је терменат различит од трипсина који је без утицаја у одеуству ентерокиназе.
Код биља, у проклијаноме или непроклијаноме семену, нађени ву Ферменти који су слични са трипсином у толико, што со под њиховим утицајем на беланчевине појављују иста тела као и под утицајем трипсина, Такви су ферменти нађени код квасова, бактерија, Аврето из ттсет-а, Рете ити-а по, од.
Папанн,
__У млечноме соку — латскеу — Сатгеа рараџа-е — нађен је одавно један активан протеолитичан ферменат назван папанни. Епипет пе је показао да се под утицајем папапна фибрин претвара у албумозе, пеитоне, тировти, аргинин и разне аминокиселине: гликокол, аланин, леуцин, глутаминска кис. и аспарагинека кис. Папанн хидролизује пи