Fermenti i fiziologija
65
у додиру са ваздухом (сок репе, кромпира итд. Лиза падтесатву. Та промена боје бива под утицајем тирозиназе која се може из њих издвојити таложењем помоћу алкохола. Више Факата говоре у прилог различности тирозиназе и лаказе. Докле је тирозинава потпуно разорена грејањем на 60—70% већ после 10 минута, дотле је лаказа још активна после 20 часова грејања на истој температури. Затим, лаказа је без утицаја на тирозин.
Црна обојеност хемолимфе лепидоптера, у додиру са ваздухом, јесте по у. Кшћ-у и зећпее:-у резултат акције једне тирозиназе. Сличан је Ферменат нађен код 5ерга ојјесатаз у кеси која садржи прну течност „мастило“, код Азбасиз-а и код лутке Репрћа. Изгледа да тирозиназе играју знатну улогу у произвођењу животињских пирмената и меланина.
Кластазе.
Зимаза.
Алкохолно врење које је дуго времена сматрано као једна витална појава чврсто скопчана са животом квасне ђелије, сведено је на једну чисту Ферментску акцију онога дана када је Висћпег успео да из кваса извади сок који не садржи квасних ћелија а под чијим утицајем шећер превире у 002 и алкохол. Ранији покушаји да се из кваса извади такав Ферменат, нису били успешни из узрока што је тај Ферменат чврсто везан за свој живи субстратум од којега се не може одвојити употребом обичних средстава за одвајање фермената. Висћпег је извадио из кваса Ферменат алкохолнога врења, зимазу, подвргнувши квас који је претходно истудан уз присуство кварцног песка, и Клезејешт-а, притиску од 400-500 атмосфера. Добивена се течност потпуно ослободи ћелија Филтровањем кроз свећу Сћатђегјапа, и из ње се сталожи зимаза мешавином алкохола и стера.
Зимаза је врло осетљив Ферменат и брзо се разорава у воденом раствору. Оптимум температуре за њену акцију јесте око 30". На, температури од 45" раворава се врло брзо.
Рекли смо већ да зимаза потребује за своју акцију један коФерменат којега топлота не разорава и који је по свој прилици један фосфат или можда органско јединење које садржи фосфора. Здимаза, превире само извесне шећере: на првом месту хегзове: А-гликозу 4-Фруктозу, Ф-манову и а-галактозу, затим диоксиацетону (Јепзеп) и шећер са девет угљеника манононозу. Без утицаја је на пентозе и остале хегаозе. Сложени сахариди могу да превиру само пошто су претходно хидролизовани у хегзове на које зимаза утиче.
Главна хемијска појава алкохолног врења може се представити следећом Формулом
ОН 2 062 00 -2 С НУОН
ФЕРМЕНТИ И ФИЗИОЛОГИЈА | ћ