Fermenti i fiziologija

66

Она исказује само крајњи резултат акције зимазе али је несум-

њиво да се та реакција не врши тако просто и од једном, већ преко

посредних ступњева. дна се одавна да се поред 002 и алкохола етварају и знатне количине глицерина и ћилибарске киселине за време превирања шећера под утицајем квасова. Међутим, изгледа да је данас утврђено да ти продукти не стоје у вези са акцијом зимазе већ се надовезују за какав други процес коме је седиште жива квасна ћелија.

По Висћпет-у и Мејзепћептет-у', под утицајем зимазе, шећер се најпре претвара у млечну киселину пак тек ова у 00“ и алкохол. По (токласви само би ова друга реакција припадала зимази а прву би проузроковао други Ферменат лактолаза. По Јепзеп-у главни би посредни продукаљ у алкохолноме врењу био диокенацетон СН> ОН — 00 — СНО

који би се затим разрешавао у 00" и алкохол.

Зимаза је врло распрострањен Ферменат нарочито код нижих биљака, квасова и гљива. Код виших биљака, Стокласа је нашао у равним биљним органима Ферменат који необично брзо превире гликозу и Фруктону. Није утврђено да ли такав Ферменат постоји и код животиња. |

Пероксидазе.

Многа ткива, биљна и животињска или њихови окстракти, имају особину да проузрокују оксидације које емо видели да проузрокује лаказа, али само у присуству водоникпероксида (Н70%). Док лаказа

-- океидише разна тела ваздушним кисеоником, дотле пероксидазе могу

да оквидишу само кисеоником каквог пероксида. Према томе, пероксидазе су пре редукујући Ферменти јер се њихова Ферментска акција састоји у редукцији пероксида а оксидације бивају тек под утицајем тог ослобођеног активног кисеоника. О тога смо их уврстили у кластазе т.ј. у Ферменте који растављају. Када се хоће дакле да констатује присутност или одсутност једне пероксидазе у каквој течности, треба додати извесну количину пероксида (Н" >) и Фенолско тело на коме треба да се изврши океидисање (обично се употребљује свеж раствор гуајакове смоле). Пероксидазе се разликују управо по тој потреби пероксида, од правих оксидаза, као што су лаказа и тирозиназа које су активне и у одеутности пероксида. Ако напоменемо да се алкохолан раствор гупјака временом сам пероксидише, тада је јасно да се употребом таквих раствора гуајака може закључити у извесним случајевима да постоји права оксмдаза, док се у ствари има посла са једном пероксидагом.

Перокеидазе су-веома распрострањене у биљном свету. Налазе се без мало у свим ткивима. Код животиња су такође врло распрострањене псроксидазе. Помоћу реакције окендисања мравље кисе-

1 Висћпег ипа Мејзелћептег Оћота. Вог. 87, 417; 89,3201. (1906).

ИРЕНЕ

мина

пи ит