Fermenti i fiziologija
67
лине, Вафен и Убети су нашли пероксидазве у свим органима, али је перокеидаза нарочито активна у ткиву јетре и бубрега. Држало је се _ да и крв садржи пероксидазу јер у присуству водоникпероксида даје ва гуајаком плаву боју. Међутим, по уоп Кетћу и СОлућјатт-у и по Вабе-у и Збегп-у, ту би оксидацију проузроковао сам хемоглобин или хематин. |
Перокеидазе се разликују од правих оксидаза и по томе шго се теже разоравају топлотом. Затим су пероксидазе мање осетљиве према, киселинама од окисидаза. Таложе се алкохолом из водених раствора.
Каталазе.
Екстракти извесних животињских ткива и органа имају моћ да.
претварају водониклероксид у воду и молекуларни кисеоник. Та је акција Ферментеке природе и ферменти који је проузрокују називају се каталазе. Ти фФерменти разликују се од пероксидаза у томе што нису оксидишући Ферменти; при њиховом утицају на пероксид развија се молекуларан, неактиван кисеоник.
Сва свежа биљна и животињска ткива имају особину да редукују водоникпероксид у извесној мери, према томе може се рећи да-се-каталаза налази у свим ткивима. Међутим, извесна се ткива и органи истичу међу осталим, својом нарочито јаком акцијом према водоникперокеиду. На првоме месту долави масно ткиво, сало свињчета, чији водени екстрат нагло раставља Н>0". датим, каталаза се налази и у јетри у знатним размерама. Мозак је орган међу најсиромашнијим у погледу каталазе. ,
· Код биљака је каталаза нађена код најразличнијих представ-
ника тог царства. Нађена је код квасова и код многобројних бактерија.
· Коагулазе.
У ову се групу увршћују Ферменти који производе коагулисање — сирење, згушњавање, — разних тела; ти Ферменти имају заједничкога само тај крајњи резултат њихове акције која може бити различне природе. Акција лаб-фермента и Фибрин-Фермента јесу у ствари хидролизе, Према томе та би два Фермента била такође на своме месту
међу хидролазама. Позабавићемо се овим коагулазама: лаб-Ферменат,
Ф ибри н-Ферменат и пектаза.
Лаб-ферменат. ЈЕ Налази се у сиришту младих преживара, у желудачноме соку осталих сисара и код неких биљака, (сок емокве, Са ша уотш-а итд.).
Под његовим утицајем млеко се издваја у два дела: у усирену масу.
и у водњикаву течност, лактосерум. Сирење млека под, утицајем лаб5ђж пе пи.
шава