Filatelista

рана 12

Вредности од 1,5 и 25 лира облика су положеног правоугаоника вел. 19/30 мм, са-цртежем рибара, који извлаче из мора мрежу са рибом, док се на пучини види хидроавион. У горњем десном углу налази се ознака вредности, а у доњем делу марке, дуж целог цртежа, на затвореној подлози налази се натпис S. O. ТЕБУТА МОЈА.

Натписи су у латиници на нашем језику код ! и 5 лира, а на италијанском

"на 5 лира.

Вредности од 2, 10 и 50 лира облика су усправног правоугаоника вел. 30/19 мм. са сликом истарског сељака, који гони магарца са товаром и посматра авион, чији се цртеж налази у горњем левом углу марке.

У горњем делу марке. у једном водоравном реду, налази се натпис: ЗРАЧНА ПОШТА, а испод тог натписа, у десном горњем углу је ознака вредности. У дну марке, такође у једном водоравном реду, налази се натпис 5. О. ТЕЗТА УЦЏЈА. Натписи су у латиници, код 2 и 50 лира на нашем језику, а код 10 лира на италијанском. Вредност од 100 лира има облик положеног правоугаоника вел. 25/40 мм. са сликом белог голуба у лету између хелебарда — символа града Трста. У десном горњем углу је ознака вредности, а У дну марке, у једном водоравном реду дуж целе слике, налази се натпис државе и врста поште, као и на претходним маркама. Натпис је на италијанском језику.

Номинална вредност целе серије износи 198 лире.

Марке ове емисије штампане су У Љубљани, у штампарији Људске правице, а перфориране у Београду, у Заводу за израду новчаница. Зупчање чешљасто 115: гума је бела.

ПРОВИЗОРНА ИЗДАЊА ФРАНКО M ПОРТО-МАРАКА ЗА ЗОНУ Б — СТТ.

У вези са увођењем динарске валуте у зони Б Слободне територије Трста наша војна управа пустила је у промет и нове поштанске марке у динарској монети. У промет је пуштена франко и порто серија, за које су употребљене редовне франко и порто марке ФНРЈ Југославије и прештампане натписом 5117 — МИЈА. Претисак је на појединим вредностима у плавој, а на појединим у црвеној боји. Од марака франко-серије прештампане су ове вредности: 0,50, 1— 2— 3—, 45—, 12—, 16— и 20— дин. а од марака порто серије: 0,50, 1—, 2—, 3, и. 5—

„дин. Укупна номинална вредност обе се-

рије износи 84— дин.

Б. Мрђа

= ФИЛАТЕЛИСТА

i Год. 1

ГРЕШКЕ И СПЕЦИЈАЛНОСТИ ЕМИСИ-

ЈЕ О ПЕТОГОДИШЊИЦИ НР МАКЕДО-

НИЈЕ, ФРАНКО И АВИОНСКОГ ИзДАЊА Издање о петоголишњици НР Македоније поред типичних грешака у плочи има и других специјалитета у погледу боје и папира.

Типичне грешке плоче, које се јављају на сваком табаку:

а) Код вредности од 3,— дин::

д и 5 марка у табаку имају танку црту од копља према слову „МИ“ у доњем десном углу; — 9 марка има водоравну црту преко ознаке вредности (.3").

6) Код вредности од 5— дин:

23 марка у табаку има танку косу црту изнад десне руке радника према бројци године; — 17 марка има тачку изнад леве руке радника; — 3 и 8 марка имају плаве црте преко белог руба марке.

в) Код вредности од 12,— дин;

4 марка има изнад слова „Е“ краћу дебљу црту (у виду акцента) — најтипич= нија грешка; — 8 марка има белу тачку испод бројке „9“ у „1949“: — 9 марка има танку црту од заставе према бројци »9" у години; — 11, 12 и 16 марка имају тачке код ловоровог венца лево више према углу.

Поред ових типичних грешака налазе се разлике у тоновима боја: код 3— л. светло-црвена, црвена и затворено-црвена а код 9,— д. светло-плава, плава и затворено-плава, али су нарочито упадљива два тона боје, који се могу сматрати стварном разликом у боји: код 3 дин. црвена и светла мутно-црвена, а код 5 д. плава и светла мутно-плава.

Код папира се видно запажају две врсте: дебљи и тањи. На обе врсте папира штампане су све три вредности. Гума је бела, али се на први поглед добија утисак да постоје две врсте гуме, бела и жућкаста. Пада у очи да се та жућка-

ста гума јавља само код танког папира, што је у ствари баш последица провидности тога папира, јер боја марке, која се провиди, даје тај други тон боји гуме.

С обзиром да је авионско издање прештампано франко издање, то се и горње грешке и разлике у боји и гуми појављују и код свих вредности овог издања. Поред тога ова емисија обилује и грешкама у претиску самог авиона, где су оста-