Filatelista

"се она више пута понавља, са сваком вр= стом папира поново, уместо да је сагтсвљен списак најјевтинијих марака и табеларни преглед, како је то учињено и код осталих емисија, које имају разне папире, зупчања и боје. Боје су обрађене до невероватних танчина са немогућим скеваним „називима, као на пр. тамношуто -ума= слинастозелена, смеђејоргованасто-карминска итд, а зупчање, које је“"мното очи те д= није од најфинијих нишанса мешавине боја, потпуно је занемарено. Тако, цртасти и те-

стерасти пробод нису показани одвојено,

а мешани пробод и мешано зупчање нису ни споменути.

2) Код новинских марака бр. 68—-94 није показана разлика између љубљанског и бечког издања, док ту разлику показују страни каталози (на пр. Цумштајн). Исто важи и за порто марке заједничког издања 1921 и 1923 год.

3) Код неких пригодних серија на ковертима са пригодним жигом цена је нижа од цене обичне жигосане серије (на пр. серија 263—267). Сматрамо да је ово злсурдно, ако није случајна грешка, јер свако може те марке скинути са коверте и тако им повећати цену.

4) Марке у окупираној Србији издање за заробљенике, није довољно рашчлањено, јер нису посебно показане марке са оцилом лево и дасно.

5) О величини марака није вођено довољно рачуна, тако да ay на (страни 175 н 192 две марке исте величине са потпуно идентичним сликама, репродуковане у равличитим величинама (па ће неупућени ску · пљачи (првенствено почетници), тражити марке са истом сликом, али различите величине у убеђењу да као такве и постоје, јер тих и каталог тако показује. У опште, У целом каталогу треба све марке ррепродуковати у њиховој стварној, природној величини, а ако то није могуће онда у истој размери све слике смањити, односно повећати. |

6) Код неких серија дате су цене само У укупном изнозу за целу серију, а о цени појединих вредности „из серије нема никакве. оријентације (ДФЈ бр. 123—134, 172—175, порто ФНРЈ бр. 23—30). Цена момплетне серије .je свакако збир ценл свих појединих вредности у серији (често

извесним _ смањењем). _ Стога кад се зна сцена целе серије, свакако се мора знати и цена оваке вредности

у серији. У каталогу је потребнија цена оваког појединог комада него комплетне серије, јер ће из појединачних цена свако моћи израчунати вредност комплетне се-

Ер рије, док из укупне цене за целу серију ретко ће ко моћи израчунати вредност појединих марака, поготово ако нема. података о висини накладе.

7) Код неких издања називи су непотпуни, а нема ни слика, тако да се не зна на која се издања односи шалагање у каталогу (на пр. авионско издање за зону 5 У лирама бр. 3—9).

8) Нигде се не упозорава да постоје фалсификати, као што то чине други каталози. Упозорење на фалсификате, објашњење о њима и упознавање филателиста са фалсификатима, врло је важан информативни део каталога. (Ово се није смело испустити јер је лопичније да нас о фалсификатима наших марака обавештава наш домаћи каталог, него да податке 0 томе о у страним каталозима. паш каталог је многим нашим филателистима зедини и 'овновни уџовник, који их уповоравањем мора заштити од наседањи несавесним људима коџи ће им под видом оригиналних мрака подметати фалсификате. 9) У каталогу као најнижа цена показана, је цена (од (20 дин, и ако има много марака које не вреде ни толико. наша најнижа новчана вредносница је Џ,о0 дин., која у практичном животу једино долази у обзир као најнижа. Међутим, када се већ показују цене и испод те вредности, анда си се могле ставити стварне цене, према стварној (вредности марака, на пр. 0,10; 0,25 и сл. Ово би нарочито било потребно сада, када се код слања марака у иностранство 'одвојено узимају у обзир марке минималне вредности (издане у огромним количинама), чији описгк није објављен нигде.

10) Каталогу „недостају многа објашњења о појединим издањима тако да су често страни каталози богатији у тим потребним објашњењима, него домаћи каталог. Каталог је намењен филателистима и он не сме бити један строго трговачки ценовник марака, вел поред тога мора бити, бар у мањој мери, пн филателистички 'румовођ и уџбеник.

Сматрамо“ да су ово недостаци првог издања „Јупофилателијиног“ домаћег ка талога, које у идућем издању треба отклонити. Тих, односно сличних недостатака вероватно шма још па их треба све изнети. да би добили један беспрекоран каталог уз учешће свих, који се њим служе и којима је намењен.