Filatelista

SI.

'kusnim oliscima« zavesil naše sabirače, koji bar malo poznaju papir i boje odnosnog srpskog Izdanja. Pilanje je, u kojoj mjeri su mu naseli njemački i drugi inozemni sabirači. »Posao« nije mogao dugo |јетан ојоreno, jer smo Deroko i ja upozorili najvažniJe njemačke časopise na podvalu sa »pokusnim оНзста« Dra Nasauera.

4. U fom vrzinom kolu nije, razumije se mogao izosfafi ni pok. Bela Sekula iz Lucerna. | on je nudio kolekcije srpskih pokusnih olisaka 1930 i 1931 god. Budući je Bela Sekula bio dobrano poznat uz članove familije Eugena i Gabora među sabiračima | аоcima zbog svoje nesolidnosli i prevarnih manipulacija, bili smo odmah na čistu, o kakovim se fo pokusnim olftscima radi. NMaručio sam za moju zbirku falsifikata kolekciju i doDio 31. X. 1931 od Sekule 145 komada i 10 po 41 komad od vrednola izdanja 1911/14 po 5 ı 20 para, 42 komada plus jedan fefe раг рогјо vrednosle po 10 para izdanja РО Svaka vrednoja u 42 boje i preljeva na običnom bijelom, žućkastom, sivom, zufozelenom, zelenom i modrikaslom papiru, lisak je općenilo lošiji od onog na Nasauerovim komadima. Držim, da je poslojala neka veza između Sekule i Masauera, jer svi Sekulovi olisci vrednofe po 5 para imaju isto ošfećenje okvira (vidi sl. 4). Sekula je dao naročife »pokusne oliske« i od drugih, vrednola, a komplefna kolekcija brojila je nekoliko stofina komada. Zbog ove prevarne nepodopšltine napali su Sekulu mnogi časopisi.

5. Postoje »pokusni ofIscić vrednofa po 5 ı 50 para izdanja 1911/14 u nekih 9 boja, žiskani na bijelom papiru, gumirani i zupčani

5

111, Tisak | je dosta dobar, a crino zupča– nje nije osobilo. Nisam mogao usfanoviti, iko i gdje je pravio ove »probe«. Ja sam ih primjo od prijafelja iz Beča prije nekih 25 godina. 6. Deroko spominje, da je prije nekoliko godina (članak je fiskan 1940 g.) jedno grafičko poduzeće u Pragu fiskalo imitacije ma– raka izdanja 1911/14 u raznim bojama i podnijelo ih ministru pošla u Beogradu kao uzorke uz ponudu za izradu jugoslovenskih maraka. Ovi olisci pojavili su se kasnije u frgovini u pojedinačnim komadima i manjim ili većim blokovima kao »seji«. Tisak je doista dobar, bijeli papir i bijelo gumiranje. U mojoj zbirci falsifikata nalazi se osam komada vrednofe po 50 para u raznim bojama, od kojih je onaj u smeđoj boji zupčan samo lijevo 111/», Crfež marke je dosla dobro imiliran, ali se razlikuje u izvjesnim detaljima od originala. Maročiio se zapaža fa razlika kod okvirnih crfa Trake sa nafpisom »SRPSKA KRALJ. FOŠTA« | па огпаката упједпоз!. Ма опата та su okvirna lijeva okomila crta dijela frake s oznakom »PARA« i desna okomila crfa okvira s nalpisom prekinute dolje u dnu, a na ovim »esejima« su fe okomile crle čiјаме | пергектије.

1. ДООЗАМЕ МАЕКЕ

. 1. Spomenuo sam pod | da su falsifikati vrednotfa po Din. 3.— izdanja 1911 u rujnoj boji i izdanja u 1914 u žuloj boji i žigosani. Meni su poznafe sa žigom Beograd u |. zv.

„5у!сакбкот fipu (vidi sl. 3).

2. Da se dobiju prigodne marke Izdanja 1915 upolrijebljene na pismu, faslificirane su koverte. Na sl. 5 prikazujem fakovu kovertu.

39